Medierådgivaren Jeanette Fors-Andrée säger att det är viktigt för en blivande statschef att hålla sig borta från situationer som kan ifrågasättas. Foto: Andreas Suojanen/TT

Medierådgivaren om bröllopsgåvan: Skapar frågetecken

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att kronprinsessans bröllopsflyg var skrivet i skatteparadis är problematiska för kungahuset. Det säger medierådgivaren Jeanette Fors-Andrée.

– Det är viktigt att en blivande statschef håller sig ren från situationer som kan ifrågasättas till exempel när det gäller tjänster och gentjänster, säger Fors-Andrée. Hon tror dock inte att rapporteringen kommer att påverka bilden av dem.

SVT:s Uppdrag Granskning berättar i dag om att kungafamiljens nära vän Bertil Hult, ägare till den stora språkresekoncernen EF, har avancerade, dolda bolagsupplägg för att undvika skatt i Sverige.

Både hans exklusiva privatjet och lyxyacht som kronprinsessparet fick åka med på sin bröllopsresa kan spåras till brevlådeföretag i skatteparadis.

Paradisläckan

”Kommer skapa frågetecken”

Att kronprinsessparet tagit emot den här typen av gåvor väcker frågor, säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare och krishanterare.

– Det är inte oproblematiskt och skapar frågetecken om hur mycket kungahuset använder sig av sina vänner. Det är viktigt att en blivande statschef håller sig ren från situationer som kan ifrågasättas till exempel när det gäller tjänster och gentjänster.

”Ska till mer än så”

Jeanette Fors-Andrée understryker dock att kungahuset ”gjort alla rätt” när det gäller att möta media i den här frågan.

– Historiskt sett har kungahuset inte haft en bra mediehantering, men nu har man förändrats. De svarar snabbt och tydligt och konstaterar att Hults båt och flyg använts privat och inte i samband med officiella resor.

Finns det verkligen något helt privat när det gäller kungahuset?

– Det kan man ha olika åsikter om men det är klokt att visa att man gör den skillnaden och att distansera sig från granskningen.

Granskningen att Bertil Hult kommer inte att påverka bilden av kungahuset, tror Jeanette Fors-Andrée.

– Kronprinsessparet har hittills gjort allt rätt. De är moderna, tillgängliga och omtyckta, det ska till mycket mer än så. Och inte minst får de hjälp av att deras mediestrategi har förbättrats så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet