Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Frihet är väldigt viktigt för vuxna människor men det är viktigt att barn skyddas”, säger partiledare Johan Pehrson (L). Foto: Anders Wiklund/Jessica Gow/TT

Mediestrategen om Liberalernas skärmlås-förslag: ”Hittepå-utspel”

Publicerad

Liberalerna har gått ut med att de vill se över barns skärmanvändning genom att införa ett skärmlås på vardagar.

– Ett utspel som ger lite uppmärksamhet för ett parti som kanske kämpar om synlighet, menar mediestrategen Brit Stakston.

Sociala medierappar, streamingtjänster och spel ska inte vara tillgängliga för barn efter klockan 23:00 på vardagar. Det sade Liberalernas partiledare Johan Pehrson till Sveriges radio Ekot under söndagen.

– Flera av de här produkterna kommer ju med låsfunktioner idag, men vi ser framför oss att det bör komma på de flesta plattformar, Säger Pehrson till SVT Nyheter.

Han menar att det är föräldrarnas ansvar, men att det är svårt att ta ett sådant ansvar fullt ut. Där menar Pehrson att ett skärmlås är ett verktyg som kan hjälpa för att barn inte ska sitta uppe om nätterna.

Koppling mellan sent skrollande och sömnproblem

I en ny rapport där ungas sociala medie- och hälsovanor kartlagts ser forskarna en tydlig koppling mellan mobilanvändande och sömnproblem.

– Det är väldigt många barn som har stora bekymmer med att tillgodose sina grundläggande behov för ett gott mående, där sömnen sticker ut som ganska alarmerande, säger hjärnforskaren Sissela Nutley bakom rapporten, i SVT:s Aktuellt.

Det framkommer också att de som lider av sömnbrist ofta sover med mobilen i sängen och skrollar länge på mobilen innan de somnar.

Mediestrategen: Krävs snarare större föräldraintresse

Någon som inte står bakom skärmlåsförslaget är mediestrategen Brit Stakston.

– Att göra enkla utspel som handlar om att begränsa tiden för ungas medievanor utifrån specifika tidsfönster är ju inte rätt sätt att hantera en fråga där det från början krävs ett mycket större föräldraintresse, säger hon.

Stakston menar också att det inte är ett realistiskt förslag då den som vill kan komma runt begränsningen ändå.

– Det finns ju alltid en risk att någon kan komma runt det här på samma sätt som man kan komma runt åldersgränser på annat som vi har för att skydda barn. Det kan gälla allt från energidryck till snus, säger Pehrson.

Liknande förslag om begränsad skärmtid för barn och unga har diskuterats i andra länder, däribland Kina, USA och Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.