Foto: SVT

Barnbarnet: Känner uppgivenhet och sorg

Uppdaterad
Publicerad

Anna Bergmans 99-årige morfar nekas en plats på äldreboende. I Aktuelltstudion träffade hon Margaretha Gadde-Jennische, som är ansvarig för beslutet.

99-årige Melker Norgren i Heby, nekas plats på ett äldreboende, trots att han knappt kommer upp för trapporna i sitt hem. Enligt kommunen är hög ålder inte skäl nog att få flytta hemifrån.

I Aktuellts studio träffade Anna Bergman, barnbarn till 99-årige Melker Norgren, Margaretha Gadde-Jennische, moderat ordförande i den nämnd som ansvarar för äldre- och omsorgsfrågor Heby kommun.

– Han uppfyller inte de kriterier som våra biståndshandläggare går efter i socialtjänstlagen, som är en rättighetslag. Jag litar på biståndshandläggarna och även på förvaltningsrätten som två gånger gått igenom hans ärende och som gör samma bedömning, säger Margaretha Gadde-Jennische, som är politiskt ansvarig för beslutet.

Ingen kö till kommunens äldreboenden

Gadde-Jennische berättar att det inte är kö till kommunens äldreboenden men säger att Heby kommun i första hand erbjuder de äldre hemtjänst.

– För att få flytta till äldreboende ska man inte kunna klara av sina dagliga sysslor. Jag förstår att många tycker att man ska få en plats när man är 100 år men tyvärr är det inte så enkelt eftersom det ju kan vara så att en 75-åring får stroke eller en 60-åring får demens.

Anna Bergman, Melkers barnbarn, har förståelse för att ålder inte ska vara avgörande men har ändå svårt att förstå att kommunen nekar hennes morfar äldreboende.

– Första gången vi ansökte om en plats var för drygt ett år sedan och när det då blev avslag reagerade jag med förvåning eftersom vi tog vi för givet att det inte skulle bli något problem. Men när vi nu åter har fått avslag reagerar jag mer med uppgivenhet och sorg, säger Anna Bergman.

Hon håller med om att hennes morfar är en ovanligt pigg 99-åring.

– Det är ju anledningen till att han kunnat bo hemma så länge som han gjort, men han fyller 100 år i december och hans kropp blir allt svagare och då funkar det inte längre att han ska bo hemma, säger Anna Bergman.

Trygghet ett kriterium

Melker Norgren har flera gånger ramlat och slagit sig i hemmet och säger själv att han känner sig otrygg.

–Tryggheten är ju ett kriterium. Eftersom jag inte känner till det specifika ärendet kan jag inte svara på hur otrygg han är, men jag tycker att familjen ska överklaga beslutet till kammarrätten, säger Margaretha Gadde-Jennische, som förklarar att hon själv inte kan ändra beslutet.

–Jag kan inte gå in och berätta för biståndsbedömarna hur de ska göra sitt jobb och de måste behandla alla lika, säger Gadde-Jennische.

Och Melker Norbergs barnbarn har inte gett upp hoppet om att morfar ska få flytta från ensamheten och det röda huset.

–Vi får fortsätta överklaga – vi ser inte rimligheten i att han ska bo kvar när han själv vill till ett äldreboende, säger Anna Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer