Inställningen till sockerskatt efter ålder och kön. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mer än var tredje vill ha sockerskatt

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tredje svensk tycker att det är dags att införa skatt på produkter med mycket socker, visar en ny undersökning från Sifo. Men det är fortfarande fler, nära hälften, som tycker att det är ett dåligt förslag.

Sockerskatt har varit ett omdebatterat ämne i flera år. Danmark har tidigare testat fettskatt men valde till slut att ta bort den, då den inte ansågs ha gett någon positiv effekt för folkhälsan. Efter Storbritanniens beslut att införa skatt på läsk och söta drycker tidigare i vår har det väckts nya krav på en liknande skatt i Sverige.

Unga och män mer negativa

Enligt en ny Sifo-undersökning som Agenda beställt tycker 38 procent av svenska folket att en sockerskatt vore bra, medan 47 procent är negativa till förslaget. Kvinnor är något mer positiva till en sockerskatt än män. Mest negativa är unga och pensionärer.

Geografiskt sett är göteborgare mest positiva till en sockerskatt, följt av människor som bor i norra Sverige. Mest negativa är smålänningar samt gotlänningar och ölänningar. Mer än två tredjedelar av dem anser att Sverige inte ska ha någon sockerskatt.

Stort stöd bland MP-väljare

Miljöpartiet är det parti som skulle få mest gehör från sina väljare om de drev förslaget, visar undersökningen. Hela 90 procent av de miljöpartiska sympatisörerna ställer sig positiva till en sockerskatt. Mest negativa är sverigedemokratiska och centerpartistiska väljare, där 55 procent säger nej till sockerskatt.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) och fetmaläkaren Claude Marcus diskuterar sockerskatt i SVT:s Agenda i kväll 21.15 i SVT2

Frågan som ställdes mellan den 31 maj och den 2 juni var: Det har diskuterats om man borde införa en sockerskatt för att höja priset på produkter med mycket socker. Syftet skulle vara att minska konsumtionen av socker och förbättrafolkhälsan. Tycker du att Sverige borde införa en sådan skatt, eller tycker du inte det? 1075 personer svarade i undersökningen, som gjordes online.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet