Camilla Kvartoft och Johan Bergendorff, programledare för Agenda Special: Klimatutmaningen. Foto: SVT

Mer om forskarna i Agenda Special: Klimatutmaningen

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda Special: Klimatutmaningen söndag 24 oktober intervjuar vi de klimatpolitiska talespersonerna för alla riksdagspartierna om hur Sverige ska uppnå målet om nettonollutsläpp av växthusgaser 2045. Samtliga partier utom Sverigedemokraterna har ställt sig bakom den målsättningen.

Enligt den svenska klimatlagen ska det klimatpolitiska arbetet vila på vetenskaplig grund. Det är en anledning till att Agenda också bjudit in nio forskare med hög vetenskaplig trovärdighet till programmet. Det flesta av dem är experter på att beräkna effekterna av styrmedel.

Forskare inom industri/prylar

Ett ämne i programmet är Industrin/Prylar. Industrin står för nästan en tredjedel av de svenska utsläppen enligt Naturvårdsverket. Konsumtionen av prylar som kläder och elektronik orsakar främst stora utsläpp utomlands, eftersom det mesta importeras.

Nyhetsbloggen

En av våra forskare i det här området är Karin Bradley, docent på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Hon är programchef för hållbar konsumtion på den statligt finansierade forskningsstiftelsen Mistra och gjort en statlig utredning om delningsekonomin. Hon har varit opolitisk ledamot i gröna tankesmedjan Cogito, och arbetat för de ideela organisationerna Fairtrade och Swedwatch.

Den andra forskaren i den här frågan är Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys vid KTH som forskar om hur både industrin och konsumenter kan minska sina klimatutsläpp.

Forskare inom energiområdet

Den gröna omställningen kan enligt Energimyndigheten och Svenska Kraftnät leda till att det kommer att användas dubbelt så mycket el i Sverige. En av våra experter på hur vi ska få mer energi är Lennart Söder, professor i elkraftssystem på KTH. Söder har gjort en statlig utredning om elnätet.

Den andra experten är Lisa Göransson, forskare på Chalmers. Hennes forskningsgrupp räknar på framtidsmodeller av det svenska elnätet.

Den tredje forskaren inom energiområdet är också från Chalmers, Christian Ekberg, som är professor i kärnkemi och industriell återvinning. Ekberg följer den internationella utvecklingen av nya kärnkraftsreaktorer.

Experter på transporter

Transporterna står för 30 procent av de svenska utsläppen av växthusgaser. Här har vi bjudit Anders Roth på IVL Svenska Miljöinstitutet som är mobilitets- och trafikexpert. IVL är ett oberoende forskningsinstitut som finansieras av både staten och näringslivet. Anders Roth var trafikexpert på Svenska Naturskyddsföreningen 1993-1998.

Vår andra expert på transporter är Jörgen Larsson, docent på Chalmers tekniska högskola, som forskar om hållbart långväga resande, och utreder konsumtionsbaserade klimatmål åt riksdagens parlamentariska miljömålsberedning. Jörgen Larsson var under 1995-1997 politiskt tillsatt tjänsteman för Miljöpartiet.

Forskare inom livsmedel

Omkring 14 procent av utsläppen i Sverige kommer från jordbruket. Svenskarnas import av mat orsakar lika stora utsläpp i andra länder.

Den ena forskaren vi intervjuar om maten är Elin Röös, forskare inom miljösystemanalys för livsmedel vid Sveriges Lantbruksuniversitetet i Uppsala. Röös har gjort uppdrag för statliga myndigheter som Livsmedelsverket, internationella organisationer som Världsnaturfonden och företag som Oatly och Danone.

Den andra experten på livsmedel är Therese Lindahl, forskare vid Stockholm Resilience Center på Stockholms Universitet. Hon är också expert på beteendeförändringar i Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, har utrett hållbar konsumtion för Konsumentverket och sitter i den gröna, liberala tankesmedjan Fores vetenskapsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet