Johan Bergendorff och Camilla Kvartoft leder utfrågningen. Foto: SVT

SVT sänder klimathearing på FN-dagen

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll sänder SVT en två timmar lång klimathearing där experter och riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner kommer att frågas ut.

Ämnena för debatten är industrin, transporter, el och livsmedel.

– Nu ska vi fokusera på vad varje enskilt parti har för lösningar och vad de vill göra, sade Camilla Kvartoft som leder utfrågningen tillsammans med Johan Bergendorff.

Ikväll möts de klimatpolitiska talespersonerna för de åtta riksdagspartierna för en två timmar lång klimathearing.

Ämnena för kvällens program är transporterna, industrin, elen och maten. I varje ämne kommer fyra partier att möta varandra.

Under programmet kommer även nio forskare, som alla är experter på klimatpolitiska styrmedel, att delta. Forskarna ska ge sin bild av de viktigaste åtgärderna för att nå klimatmålen till 2045 och om politikernas åtgärder kan vara tillräckliga.

Ska bli tydligt för tittarna

– Nu ska vi fokusera på vad varje enskilt parti har för lösningar och vad de vill göra. Vi tror att det finns ett stort intresse från tv-tittarna att få höra det snarare än den ganska polariserade politiska debatten där politikerna anklagar varandra för att inte göra tillräckligt, säger Camilla Kvartoft som leder hearingen tillsammans med Vetenskapsredaktionens Johan Bergendorff.

I slutet av hearingen kommer alla de åtta klimatpolitiska talespersonerna att vara med och då är tanken att försöka ringa in vilka frågor de är överens om.

– Det är vårt mål att vi ska ställa frågor så att det blir tydligt där de tycker olika utan att de behöver skälla en massa på varandra, säger Johan Bergendorff.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet