Foto: SVT

Mer socker i Coops frukostflingor än i kexchoklad

Uppdaterad
Publicerad

Coops frukostflingor som vänder sig till barn har mer sockerinnehåll än kexchoklad. Choco Bears som är Coops egna frukostflingor innehåller 38 procent socker, att jämföra med kexchoklad som innehåller 29,4 procent socker, enligt Livsmedelsverket.

Frukostflingor med hög sockerhalt är vanliga på marknaden och trots att de inte är så nyttiga är de en storsäljare.

En av de som har undersökt sockerhalterna i flingor är Louise Ungerth från Konsumentföreningen i Stockholm. Föreningen reagerade över den höga sockerhalten i Coops frukostflingor Choco Bears.

–Vi började granska det som marknadsförs till barn redan 2004 och så att det oftast var väldigt sockersött – och knappast några fiber i alls. Vi har agerat och det har blivit bättre under årens lopp. Plötsligt såg vi nu en frukostflinga som hade 38 procent sockerarter och den var ny på marknaden. Det var dessutom Coops frukostflinga. Eftersom vi är delägare av Coop så blev vi riktigt arga, säger Louise Ungerth.

Vad gjorde ni då?

– Vi tog kontakt med dem och frågade vad är det här för någonting? Ni har ju faktiskt förbättrat ert sortiment tidigare och nu plötsligt får vi den här utvecklingen. Det vill vi ju inte ha.

Enligt Coop är det efterfrågan som styr marknaden.

– Hela den typen av frukostflingor har väldigt hög sockerhalt och har haft det av tradition. Så det är därför vi har det och det finns en efterfrågan på marknaden, säger Magnus Nelin, informationsdirektör på Coop.

”Kan motsvara sockerinnehållet i lördagsgodiset”

Barndietisten Sara Ask varnar nu för de sockersöta flingorna.

– Den största risken som jag ser det är att det här barnet vänjer sig vid väldigt söta smaker. Alltså graden för vad man upplever som sött – den tröskeln höjs.

Det är inte sällan så heller att yoghurten eller filen man äter till är sötad. Så att den här frukosten kan ju motsvara sockerinnehållet i lördagsgodiset.

Men Coop har i dagsläget inga planer på att sluta sälja flingorna Choco Bears.

–Det pågår ett arbete med att se hur vi ska ändra receptet. Vilken typ av produkt ska det va? Hur ska vi göra för att sänka sockerhalten i den här produkten?, säger Magnus Nelin, informationsdirektör på Coop.

Flingorna blir kvar i Coops butiker?

–Flingorna kommer att finnas kvar i våra butiker men med lägre sockerhalt framöver.

Men flingorna står kvar med samma sockerhalt i dagsläget?

–Vi kommer att ha de här flingorna i vårt fortsatta sortiment, men med en lägre sockerhalt framöver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.