Foto: SVT

Mer svensk mat i kommunerna – men köttet står still

Uppdaterad
Publicerad
Den svenska maten ökar sin andel i kommuner och landsting, visar nya siffror från LRF som SVT tagit del av. Men det finns varugrupper som backar eller står still – och för det svenska köttet är det fortsatt tufft.

I början av förra året granskade SVT den offentliga maten i serien #matvalet. Genom en unik databas kunde vi visa hur stor – eller liten – andelen svensk mat var inom sådana varugrupper som produceras i Sverige. Till exempel kom bara 16 procent av morötterna, fyra procent av äpplena och 18 procent av fläskkotletterna från Sverige.

En av de politiker som reagerade starkt på granskningen var Miljöpartiets språkrör, numera utbildningsministern Gustav Fridolin (MP):

– Det här är ju helt orimligt! Vi producerar jättebra mat och har många duktiga bönder, och att vi då inte köper in maten till skolor och äldreboenden – det är dumt för miljön, för kvaliteten och för svenska jobb, sade Fridolin till SVT i januari 2014.

Svensk mat har ökat

När LRF nu tagit fram nya siffror över varugrupperna kött, fågel och mejerivaror, så visar det sig att den svenska andelen totalt sett ökat under åren 2012-2014. Den så kallade volymandelen har ökat från 69,1 till 75,5 procent – vilket betyder att tre fjärdedelar av maten numera är svensk inom dessa områden.

Volymen av oberedd fågel har till exempel tagit ett rejält skutt, från 54,1 till 68,0 procent under de tre åren.

Mörka siffror för ost och kött

Samtidigt finns där också mörkare siffror. Andelen svensk ost minskar från 36,8 till 33,8 procent, och det oberedda köttet står praktiskt taget still. Volymandelen var 2012 40,4 procent, 2013 38,9 procent och 2014 39,4 procent. Enkelt uttryckt är bara fyra av tio köttbitar som serveras i svenska skolor svenska – resten importerade.

LRF:s expert på offentlig upphandling, Axel Hansson, är kritisk.

– Jag blev faktiskt överraskad. Jag trodde vi skulle se att det vänt uppåt, för det ser vi på konsumentsidan.

Totalt ökar den svenska andelen av köttförbrukningen i samhället, enligt siffror från Jordbruksverket. Axel Hansson menar att politikerna inte lyckas leva upp till sina egna ord om värdet av svenskt kött och svensk djurhållning.

– Offentlig upphandling har inte hängt med, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer