Infrastrukturminister Ulrica Messing säger att förhållandena för barrskog är gynnsamma och att sågverksindustrin är inriktad på förädling av barrträd.
Beslutet är kontroversiellt. Forskare menar att granarnas ytliga rötter bi- drog till Gudruns förstörelse. Skogs- ägarna får bidrag för plantering av minst 83.000 hektar barrskog och högst 10.000 hektar bland- och ädellövskog.
Messing säger till Ekot att valet att främst satsa på barrträd har att göra med att det är det naturliga trädslaget i det aktuella området.
Skogsägarna å sin sida ställer sig positiva till uppgifterna om bidrag. Per Branconjer informationsdirektör vid skogskoncernen Södra skogsägarna säger till dn.se att förslaget ser ut som de förväntat sig. Att det kommer ett stöd uppfattar de som positivt.
Fakta om tall och gran
* Gran och tall är två av världens vanligaste träd, så även Sveriges.
* Tallen kan bli mellan 20 och 30 meter hög och 900 år gammal. Arten är tålig men är känslig för förorenad luft. Virket som tallen ger kallas furu.
* Granen kom till Sverige för ca 5.000 år sedan -från norr och öster. I dag växer granen vilt – förutom på västkusten. I större delen av Skåne och i södra Bleking är granen inplanterad.
* Trädets rotsystem beskrivs som ytligt vilket gör granen känslig för hård vind och torka.
* Grantimmer utgör omkring 55 procent av de svenska sågverkens råvara. Sågad gran används främst till byggnads- och konstruktionsvirke.
Källa: ne.se