Det klassiska aprilvädret är något vi ska vara glada över enligt Nitzan Cohen, SVT:s meteorolog.

SVT:s meteorolog om aprilvädret: ”Det mest optimala vi kan ha just nu”

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i landet har det klassiska aprilvädret tagit fart. Något vi ska vara glada över enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.
– Det här är det mest optimala vädret vi kan ha just nu.

Anledningen till det goda läget handlar om vårfloden och risken för översvämning. I veckan ser det lugnt ut på den fronten tack vare ett högtryck som kommer in och för med sig kall luft. Det betyder plusgrader på dagen men minusgrader om natten.

På det sättet smälter snön långsamt via så kallad sublimering. 

– Istället för att snön smälter snabbt, som skulle vara fallet vid bara plusgrader, så går snön vid sublimering från att vara fast till gasform, alltså från snö till vattenånga, säger Nitzan Cohen.

Ingen översvämningsrisk – än

När snön smälter snabbt bildas en stor mängd vatten. Hastig snösmältning kan leda till sämre förhållanden och en ökad risk för översvämning.  

Att vi fortfarande har minusgrader om nätterna är alltså inget negativt. När det fryser på så saktar det ned smältningsprocessen så att naturen hinner med, och en stor vårflod undviks enklare. 

– Det här är det mest optimala läget just nu, vi ska vara glada över aprilvädret, säger Nitzan Cohen.

Med andra ord är det i veckan ingen större risk för översvämning, men läget kan komma förändras om vädret slår om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer