Meteorologen: Svalare väder väntar den kommande veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret som många njutit – eller lidit – av den senaste tiden tycks lida mot sitt slut. Den kommande veckan väntar en återgång till mer normalt svenskt sommarväder med moln, en del regn och temperaturer på runt 20-25 grader.

– Men det är såklart inte omöjligt att hettan kommer tillbaka – vi är ju bara inne i början av augusti, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

I fredags slogs sommarens värmerekord i Sverige i byn Markusvinsa i Pajala kommun, där det var 34,8 grader.

Men det varma Norrlandsvädret har redan börjat vända.

– Sval luft norr om Sverige har redan kommit in över norra Norrland som gör att det under måndagen bara kommer att bli runt 15-20 grader där, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

Den svalare luften kommer norrifrån

Men i resten av landet kan man fortfarande vänta sig riktigt varmt väder under söndagen och måndagen. Därefter kommer dock det svalare och mer ostadiga vädret från norr att hinna ner även över södra Sverige.

– På tisdag är det definitivt över med den sommarhettan. Det blir en återgång till mer normalt svenskt sommarväder med moln, en del regn och temperaturer på runt 20-25 grader, säger Tronstad.

Kommer sommarvärmen komma tillbaka?

– Prognosen vi kan se sträcker sig bara tio dagar framåt i tiden och där ser jag ingen sådan sommarhetta. Fast det betyder inte att det är omöjligt. Vi är ju bara inne i början av augusti och rent meteorologiskt är det inte omöjligt, säger Tronstad.

Värmerekord i Paris

Det är inte bara i Sverige som det har varit en rejäl sommarvärme den senaste tiden. På flera håll i Europa har värmerekord slagits. I till exempel Paris visade termometern över 42,6 grader – vilket är varmast någonsin i den franska huvudstaden.

– Men sen i torsdags har det börjat bli svalare i hela Europa och temperaturerna har återgått till det normala på runt 27-30 grader, säger Helen Tronstad.

Fortsatt stor brandrisk trots kallare väder

Just nu är risken för bränder i skog och mark stor eller mycket stor i hela Sverige, lokalt även extremt stor, skriver SMHI. De senaste veckorna har även risk för vattenbrist utökats och omfattar nu stora delar av Svealand och Götaland.

– Detta gäller fortfarande, trots att det börjar bli svalare. Det måste komma mycket regn för att brandrisken ska gå över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.