Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog: ÖB:s bolag kan vara förtroendeskadlig bisyssla. Foto: Tim Aro/TT, Anders Wiklund/TT

Micael Bydén och Linda Staaf har startat bolag ihop – kan vara förtroendeskadlig bisyssla

Uppdaterad
Publicerad

ÖB Micael Bydén har tillsammans med fästmön Linda Staaf startat ett konsultbolag, rapporterar Expressen. Planen uppges vara att påbörja verksamheten när uppdraget inom försvaret går ut – men i fråga om det kan orsaka en förtroendeskada spelar det ingen större roll, menar arbetsrättsexperten Tommy Iseskog.

– Det är olämpligt och kan mycket väl bedömas stå i strid med förbudet mot att ha en förtroendeskadlig bisyssla.

Överbefälhavare Micael Bydén äger alla aktier företaget Byden Ops AB , medan Linda Staaf, som tidigare var chef för underrättelseenheten på polisens nationella avdelning NOA, är suppleant i styrelsen.

Företaget ska ägna sig åt konsultverksamhet inom strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap.

– Han planerar för framtiden och har startat bolaget, men inte påbörjat någon verksamhet. Det avser han inte göra förrän hans förordnande går ut i september, säger Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt till Expressen.

Experten: Kan vara förtroendeskadlig bisyssla

Tommy Iseskog, jurist och arbetsrättsexpert, menar att ÖB:s bolagsengagemang redan nu kan vara en förtroendeskadlig bisyssla.

Det innebär att det skulle kunna göra att medborgarnas förtroende för Försvarsmakten påverkas negativt – även om Bydén inte har tänkt driva verksamheten förrän hans förordnande går ut.

– Det krävs tankeverksamhet och engagemang för att starta ett bolag, och det har han uppenbarligen ägnat sig åt. Det är i sig, enligt min bedömning, en bisyssla som mycket väl kan betecknas som förtroendeskadlig, säger Iseskog till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt Micael Bydén som inte är tillgänglig för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.