Migrationsverket känner inte igen sig i Bert Karlssons bild av att det skulle handla om ändrade policys. Foto: TT

Migrationsverket: ”Ingen ny policy”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket ställer sig frågande till Bert Karlssons påstående om att det skulle vara en ny policy från deras sida att kommunerna ska ta över ansvaret för boenden.

Bert Karlsson meddelade på lördagen att han planerar att avveckla 40 av sina 44 asylboenden och att cirka 500 personer varslas. Bakgrunden är att Migrationsverkets behov av platser minskar.

Många boenden tomma

Enligt Migrationsverket beror deras avveckling av tillfälliga asylboenden på att många står tomma, då flyktingströmmarna till Sverige minskat. Då vill Migrationsverket hellre att asylsökande ska bo på asylboenden som de själva driver. Därför säger de upp avtal med privata leverantörer enligt principen sist in, först ut.

– Vi måste tänka på den humanitära sidan av det här och erbjuda boenden där asylsökande kan bo längre, samtidigt som vi också måste tänka ekonomiskt, säger Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst. 

Inget nytt

Men Bert Karlsson säger till SVT Nyheter att det handlar om ”en ny policy” från Migrationsverkets sida, som går ut på att kommunerna ska ta över ansvaret för boenden från staten. Det är fel, säger Alexandra Elias på Migrationsverket.

– Som det är i dag är det kommunen som tar över ansvaret att ordna boende för dem som har fått uppehållstillstånd. Det har ingenting med en ny policy att göra.

Får flytta

Flera av avtalen med privata leverantörer av asylboenden upphör den 20 november. Avvecklingen innebär att många asylsökande kommer att få flytta till nya boenden. Just nu pågår en omfattande planering av hur flytten ska gå till. Ambitionen är att låta asylsökande flytta inom kommunen, men det kan bli tal om att vissa får flytta längre än så.

– Vi försöker ta hänsyn så gott vi kan till behov hos enskilda personer som kanske har fått jobb, praktik, utbildningsplats eller behöver sjukhusvård på ett särskilt ställe, säger Alexandra Elias på Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer