Bert Karlsson. Foto: TT

Bert Karlsson lägger ned nästan alla asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlsson lägger ned 40 av sina 44 asylboenden – och varslar ungefär 500 anställda. Bakgrunden är att Migrationsverkets behov av platser minskar. ”Vi har redan fått avtal uppsagda”, säger Bert Karlsson.

I takt med att antalet asylsökande minskar minskar även Migrationsverkets behov av boenden. Därför håller myndigheten på att avveckla sin nuvarande överkapacitet genom att säga upp avtal med privata leverantörer.

Fram till januari kommer Migrationsverket att avveckla cirka 7.000 boendeplatser. På grund av lagen om offentlig upphandling kommer cirka 6.200 asylsökande att tvingas flytta till ett annat boende.

Bert Karlsson

”Eftersom många boendeplatser drivs av privata leverantörer som upphandlats i en särskild ordning, måste Migrationsverket också avveckla i en särskild ordning. Enligt lagen om offentlig upphandling ska den senast gjorda upphandlingen avvecklas först”, skriver Migrationsverket på sin hemsida.

Drabbas hårt

Migrationsverkets enhetschef i Skaraborg, Anders Ekström, kan inte lova att barnen får gå färdigt höstterminen i sina nuvarande kommuner.

– Vårt område drabbas hårt och det kommer bli tufft att hitta nya platser, säger han till NLT.

”Kan inte ta hand om alla”

Via sitt bolag Jokarjo äger Bert Karlsson cirka 20 procent av landets asylboenden, men nästa år kommer verksamheten att ha krympt rejält. Jokarjo lägger ned totalt 40 av 44 boenden, samtidigt som bolaget varslar ungefär 500 anställda, skriver GT.

Jokarjo har redan fått avtal uppsagda, som löper ut ett efter ett inom kort. Bert Karlsson tror att det sista går ut i september nästa år.

– Det är Migrationsverket som ger ett besked om att vi ska stänga ner. Vi förstår inte var alla människor ska få plats, de lastas väl över på kommunerna i stället, säger Bert Karlsson till SVT Nyheter.

Han är kritisk till de uppsagda kontrakten.

– De slår sönder integrationen totalt. De flyttas om från en trygg miljö de byggt upp med alla organisationer runt omkring. De asylboende betraktas mer eller mindre som legobitar man flyttar om. Här har man byggt upp boenden med kommunen och så plötsligt slår man undan allt.

Enligt Bert Karlsson kan det bli tal om stora varsel framöver.

– Det är bara att räkna! Vi har 20 procent, vilket gör att det bör bli varsel på ungefär 2.500 personer i branschen inom kort, säger han till GT.

Ingen ny policy

Bert Karlsson menar att det rör sig om en ny policy från Migrationsverkets sida, där kommunerna ska ta över ansvaret för boendena.

– Vår verksamhet slås ut av den här nya politiken där staten lämpar över ansvaret på kommunerna, som i de flesta fall inte kommer att ha en chans att ta hand om alla. Politiken kommer att få katastrofala följder, säger han till GT.

Men enligt Migrationsverket är det inte tal om någon ny policy.

– När någon fått uppehållstillstånd är det i dag så att kommunerna tar över ansvaret för boendet. Det är ingen ny policy, säger Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bert Karlsson

Mer i ämnet