Foto: TT

Bert Karlsson får rätt – kommun tvingas betala för barn på flyktingboende

Publicerad

Bert Karlsson stämde Skara kommun på drygt 1,2 miljon kronor. Skälet var att Karlssons asylbolag Jokarjo tagit hand om ensamkommande barn för kommunen – utan att få betalt. Nu har Skaraborgs tingsrätt beslutat att kommunen måste ersätta Bert Karlsson med drygt 600 000 kronor.

Det var i fjol som Bert Karlsson stämde kommunen eftersom han menar att han inte fått betalt för sex stycken ensamkommande barn, som bodde på asylboendet Stora Ekeberg, som ägs av Bert Karlssons bolag Jokarjo.

Jokarjos advokater hävdade i sin stämning att asylboendet Stora Ekeberg inte kände till att barnen skulle komma dit, och att kommunen sedan lät barnen vara kvar trots att man inte ville ha något skriftligt avtal med Jokarjo.

Kommunen har tidigare sagt att de inte tror att de har gjort någonting fel, men tycker att det är bra att fallet prövas i domstol.

”Nöjd att vi vann”

Tingsrätten gör sammantaget bedömningen att kommunen har utnyttjat Jokarjos tjänster genom att barnen varit boende på Stora Ekeberg.

– Jag är nöjd att vi vann. Sen tycker jag det är konstigt att man lyckades få ner summan. Hade kommunen gjort upp med oss innan hade det blivit billigare för dem än att gå till tingsrätten och behöva betala rättegångskostnader, säger Bert Karlsson.

Kommer ni överklaga?

Nej det kommer vi nog inte göra. Det är skönt att det är över nu, säger Bert Karlsson.

Kan gå vidare

I ett pressmeddelande skriver företrädare för Skara kommun att de hanterat ärendet utifrån socialtjänstlagen.

–  Domen ger oss tyvärr inget svar på hur vi skulle ha hanterat den uppkomna situationen. Barn kan endast placeras på HVB- eller familjehem och Stora Ekeberg var inte något av detta. Vi har nu tre veckor på oss att fundera om vi vill gå vidare, säger Pernilla Magnusson förvaltningschef för omsorgsförvaltningen, i pressmeddelandet.

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bert Karlsson

Mer i ämnet