”Dålig stil att skylla ifrån sig”

Publicerad

På nästan två år har Socialnämnden i Lund inte gjort några försök att kontakta Haddiles föräldrar. Sent i går gick Migrationsverket till attack i ett pressmeddelande. Nu svarar Socialnämnden och kallar verkets angrepp för ”dålig stil”.

Fallet om 2-åriga Haddiles öde har rört upp känslor över hela Sverige. Och efter en mediestorm kom i går beskedet: Den lilla flickan får stanna i Sverige – tills vidare. Tills jakten på hennes föräldrar är över.

Men i ett pressmeddelande från Migrationsverket framgår det nu att den aldrig börjat. Den 21 oktober 2010, alltså nästan två år sedan, tvångsomhändertogs Haddile enligt lagen om LVU. Sedan dess har Socialnämnden i Lund, vars ansvar det är, inte gjort några försök att få tag på Haddiles föräldrar.

Ingen har kontaktat franska myndigheter

Trots att moderns identitet är känd och att både mamman och hennes dotter är franska medborgare har inga som helst försök gjorts att ta kontakt med franska myndigheter för att få tag på mamman eller pappan.

Inga kontakter ska heller tagits med myndigheter i Algeriet, uppger Migrationsverket. Trots att det finns uppgifter om att mamman kan finnas där.

”Detta får anses som anmärkningsvärt” skriver Migrationsverket. Men Socialnämnden slår ifrån sig och påstår att Migrationsverket ljuger.

”Vi har gjort det vi ska”

– Den information jag fått från ansvarig tjänsteman är att vi gjort det vi ska. Om det har varit tillräckligt, det kan jag inte svara på nu, säger Socialnämndens ordförande Göran Wallén (M).

Enligt tidningen Expressen har Socialnämnden inte varit i kontakt med franska ambassaden i Stockholm om ärendet.

– Bara för att vi inte pratat med dem kan vi pratat med andra. Till exempel ambassader i Frankrike eller Algeriet. Men jag kan inte berätta exakt vad vi gjort, för det är sekretess, säger Wallén.

”Dålig stil”

Han är kritisk till Migrationsverkets pressmeddelande.

– Om de hade bristfällig information, vilket de erkänner nu att de hade, skulle de kontaktat oss tidigare och bett om komplettering för att kunna ta ett rättssäkert beslut. Att skylla på andra myndigheter i efterhand för att pressen blir för, det är dålig stil.

Nu blir Haddile kvar i Sverige åtminstone ett tag till. Om flickans föräldrar inte kan hittas kommer Migrationsverket börja leta efter andra släktingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet