Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik menar att många av de tiotusentals avvisningar som de måste förbereda sig på kommer bli svåra att genomföra. Foto: TT

Migrationsverket: Var tredje är svår att utvisa

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har bett polisen och Migrationsverket att förbereda avvisningar av tiotusentals asylsökande som fått sin ansökan avslagen. Men väldigt många av dessa personer kommer bli svåra att avvisa, uppger Migrationsverket.

Inrikesminister Anders Ygeman berättade för SVT Nyheter i går att det kan röra sig om så många som 80.000 personer som ska avvisas de närmaste åren. Det är människor som fått avslag på sin asylansökan och nekats uppehållstillstånd i Sverige.

Svåra att avvisa

Men många av de berörda personerna är svåra att avvisa eftersom de saknar identitetshandlingar, berättar Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik för Sveriges Radio.

#flykt

– Grovt räknat kan man säga att en tredjedel av dem som fått avslag är så kallade svåra ärenden, där man vägrar att åka och där man inte har några handlingar som är tillräckliga för att verkställa utvisningen, säger Ribbenvik.

Om en person saknar id-handlingar så tar hemlandet inte emot personen eftersom de inte är säkra på att det är deras medborgare.

Ungefär hälften fick stanna

Ungefär 163.000 personer sökte asyl i Sverige förra året. Av de cirka 59.000 ansökningar som Migrationsverket hittills har behandlat så var det 55 procent som fick bifall, och personerna fick stanna i Sverige. Det är 55 procent av det totala antalet ärenden, alltså även de personer som redan sökt asyl i ett annat EU-land, vilket gör att det landet ska ta över asylprocessen i enlighet med Dublinförordningen.

Det är utifrån dessa 55 procent som regeringen gör bedömningen att det kan bli upp emot 80.000 personer som kommer behöva avvisas. Den siffran är dock osäker.

Handläggningstiden på Migrationsverket är i dag mellan 15 och 24 månader, vilket gör att avvisningarna kan ta tid. Dessutom kan asylsökande som fått avslag göra en överklagan. I slutet av året framkom det också att flera tusen flyktingar återtagit sin asylansökan, rapporterar TT.

Sprids ut över tid

– Det handlar ju inte om 60.000 eller 80.000 på ett år. Det kommer att spridas ut under ett antal år framöver beroende på när de får sina prövningar, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT.

– Men det är klart att det är en stor utmaning framför oss och jag skulle tro att det framförallt kommer att öka från och med nästa år, 2017, eftersom vi har över ett års handläggningstid för de som kom under hösten.

Högt antal

Migrationsverket har ingen historisk statistik över antalet avvisade. Men en titt på antalet asylsökande jämfört med antalet beviljade beslut kan ge en fingervisning, och tyder på att mellan 60.000 och 80.000 avvisningar är historiskt höga siffror. 1992 sökte 84.000 personer asyl i Sverige, vilket var det dåvarande rekordet. 34.000 fick uppehållstillstånd.

Lång väg kvar

Förra året lämnade Migrationsverket över minst 11.000 ärenden för avvisning och utvisning till polisen. En stor del av dem gick inte att hitta eller visade sig hade redan åkt tillbaka eller till annat land, men omkring 3.000 bedömde verket behövde avvisas med tvång. Polisen verkställde drygt 2.600 avvisningar och utvisningar.

– Om vi ökar med 50 procent så har jag gjort ett bra jobb, säger inrikesminister Anders Ygeman och tillägger att det i alla fall vore en bra början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet