Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Denis med morfar Ivan och mormor Marianna. Foto: SVT

Migrationsverket stoppar utvisning av 6-åriga Denis

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har beslutat att ytterligare utreda den uppmärksammade utvisningen av sexåriga Denis till Ukraina. Beslutet fattades under onsdagen eftersom det enligt Migrationsverket finns ”fler omständigheter som behöver utredas närmare”.

”Vi kan konstatera att vi gick till beslut för snabbt. Det finns flera utredningsåtgärder som vi borde ha vidtagit. Det är sådant vi kommer att arbeta med nu”, skriver Per Ek, presschef vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Skulle utvisas ensam

Denis och hans mor ansökte om uppehållstillstånd i Sverige i april 2015. De fick avslag från Migrationsverket 2016 och därefter även avslag i migrationsdomstolen. Modern avled i Södertälje i mars 2018 och pojken har därefter fått en god man och bor tillsammans med sina morföräldrar.

Denis skulle utvisas till Ukraina trots att han inte har någon släkt där och trots att han är bosatt hos sina morföräldrar i Uppsala.

Beslutet om att han ska återvända till Ukraina stoppas medan Migrationsverkets utredning fortsätter.

”Kom glädjetårar”

SVT har talat med Denis gode man, Midia Soufi, som varit i kontakt med morföräldrarna.

– Det kom lyckotårar och de tackar alla som stöttat, hjälpt till och förstått allvaret i situationen, säger hon.

Hur länge får han stanna?

– Utvisningsbeslutet har stoppats och Migrationsverket ska se över ärendet på nytt. För min och advokatens del får vi tänka om och se hur vi gör nu. Vi behöver kämpa vidare och lägga fram allt viktigt material för att få ett uppehållstillstånd. Vi har ett fortsatt arbete framför oss, men nu kan vi andas ut och Denis slipper bli hämtad av polisen medan vi jobbar med ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer