Migrationsverket utreder jurist – Kommunalpolitiker, asyljurist och antimuslimsk bloggare

Uppdaterad
Publicerad

På nätet stämplar juristen och kommunalpolitikern Hans-Ola Mårtensson i Lund islam som ”psykosocial sjukdom”. Nu riskerar han att mista uppdraget som offentligt biträde åt flyktingar i asylärenden.

-Skulle inte tro att det är en person som vi vill använda oss av, säger Stefan Råhlander, Migrationsverkets centrala expert för offentliga biträden, till Sydsvenskan.

Men något beslut om att placera Hans-Ola Mårtensson på Migrationsverkets ”svarta lista” är ännu inte fattat.

-Vi tittar på ärendet. Beslut kan komma senare i veckan, säger Karin Derestam, informatör på Migrationsverkets presstjänst, till TT.

Hans-Ola Mårtensson, även kommunalpolitiskt aktiv i sin hemkommun Lomma, har sju gånger anlitats som biträde åt asylsökande. Samtidigt har han på sin blogg luftat åsikter om allt möjligt – islam, homosexualitet, Socialdemokraterna och Sveriges Television. Han kallar Mona Sahlin för Mona Muslim och föreslår att Rosengård i Malmö ska rivas och de boende skickas till Norrland ”där de kan göra rätt för sig och arbeta”.

Om muslimer skriver han också att de ”förökar sig som kaniner och vill ta över Europa”. Enligt Sydsvenskan på nätet stängdes bloggen på onsdagsförmiddagen, men inläggen var ändå lätta att hitta på nätet.

TT har förgäves sökt Hans-Ola Mårtensson för en kommentar. Själv säger han till Sydsvenskan att han har många muslimska vänner och klarar av att skilja mellan sina privata åsikter och sin yrkesutövning som jurist.

När Mårtensson valdes in i kommunfullmäktige i Lomma var han företrädare för Moderaterna. Hans dåvarande partikamrater uppges ha reagerat på flera inlägg på bloggen. Thomas Håkansson, kommunstyrelsens ordförande, säger att värderingar och ställningstaganden där inte är förenliga med Moderaternas grundsyn.

Hans-Ola Mårtensson har numera lämnat partiet och verkar som politisk vilde. På sin blogg betecknar han sig som ”nyliberal”.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.