Migrationsverket utreder visumfusk på svensk ambassad

Uppdaterad
Publicerad

En anställd vid svenska ambassaden i Islamabad ska ha beviljat visum för ett stort antal afghanska medborgare på falska grunder. ”Oerhört allvarligt”, enligt Migrationsverket, som nu startat en utredning.

Den anställde har arbetat i flera år på Migrationsverket, då som handläggare, men har de senaste åren varit tjänstledig för UD-uppdrag på ambassaden. Att Migrationsverket utreder frågan har att göra med att myndighetens IT-system använts vid hanteringen.

– Vi sätter in stora resurser nu för att ta reda på exakt vad som hänt. Felaktiga viseringar kan få stora konsekvenser för människor och i förlängningen påverka bilden av Sverige internationellt, säger Magnus Rodin.

Enligt Magnus Rodin handlar det om i dagsläget om ett 70-tal visumbeslut som utreds. De flesta av dem har gällt tillfälligt under en 90-dagarsperiod.

Utredningen, som ska vara klar i januari, ska bland annat reda ut vilka juridiska följder de felaktiga visumansökningarna fått.

Vet man vad som hänt med de här personerna som fått visum på falska grunder, har de till exempel lämnat Sverige efter att deras visumperiod gått ut?

– Jag kan inte svara på det just nu, säger Magnus Rodin till SVT Nyheter.

Personen i fråga är inte längre kvar på ambassaden och är just nu arbetsbefriad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.