De flesta flyktingarna väntas anlända till Malmö Centralstation Foto: TT

Migrationsverket väntar många flyktingar till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket bereder sig på att ett stort antal asylsökande är på väg till Malmö och södra Sverige. – Vi har bemannat för att ta emot 200-300 asylsökande, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till SVT Nyheter. Men under natten kom endast ett fåtal, många av dem ensamkommande flyktingbarn.

Större delen av de 300 boendeplatser som Migrationsverket i Malmö förberett i all hast står fortfarande orörda nu på morgonen.

– Det har inte kommit några personer under natten som vi väntat oss, utan det kom sammanlagt 75 personer i går kväll, säger Matilda Niang, presskommunikatör på Migrationsverket, till TT.

Det är oklart om de 75 personerna hör till dem som i går kväll anlände till danska Rødby.

Under söndag eftermiddag kom omkring 180 flyktingar med färjan till syddanska Rödby. Till en början blev de inkvarterade på färjeterminalen, men efter ett tag lämnade de allra flesta terminalen och flydde från polisen, skriver Danmarks Radio. De tros vilja ta sig till Sverige.

Extra personal

Migrationsverket tog in extra personal för att klara av att ta emot 200-300 flyktingar, men under natten kom endast ett fåtal med tåget till Centralstationen i Malmö. SVT:s utsände rapporterar att de flesta var ensamkommande flyktingbarn. Under söndagen anlände ett 70-tal flyktingar till södra Sverige.

Migrationsverket har hyrt bussar som står redo att köra flyktingarna till boenden. Därefter väntar registrering och därefter tar den normala asylprocessen vid.

De flesta som är på väg tros komma från Syrien och Afghanistan. Enligt Fredrik Bengtsson är det för tidigt att avgöra hur de har kommit hit, om de har kommit via Ungern och Österrike eller någon annan väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.