Tält som ska användas som boende för flyktingar på Revingehed i Skåne. Foto: TT

Migrationsverket: Vår kapacitet räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att saknas uppemot 45.000 boendeplatser för de flyktingar som kommer till Sverige i år. Det är den kraftiga ökningen av asylsökande som gör att Migrationsverket bedömer att deras nuvarande kapacitet inte räcker till.

Migrationsverket släppte på torsdagsmorgonen nya siffror som visar att nästan 9.700 asylsökande kommit till Sverige de senaste sju dagarna. De flesta kommer från Syrien och Afghanistan.

–  Situationen kan liknas vid att Sverige har landgräns mot Turkiet, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

#flykt

I år väntas uppemot 190.000 asylsökande komma till Sverige och Migrationsverket gör bedömningen att det kan komma 170.000 till under nästa år. Det är en kraftig ökning från prognoserna i juli då 80.000 väntades komma till Sverige under året.

Situationen saknar motstycke

Den kraftiga ökningen av asylsökande som kommer till Sverige gör att Migrationsverkets nuvarande kapacitet inte längre räcker till för att ge ett ordnat mottagande till nya asylsökande.

Boendefrågan för de asylsökande är akut och platserna kan ta slut redan i november uppger Migrationsverket som också slår fast att det krävs gemensamma lösningar på nationell nivå för att kunna klara att ta hand om alla flyktingar som kommer till Sverige.

Skyddsrum som asylboende

En inventering har gjorts för att ta reda på var de asylsökande kan ta vägen. Bland annat har skyddsrum varit på listan som kan bli boenden. Men det är inget som är aktuellt just nu.

– Det är inget vi planerar men Migrationsverket har ett uppdrag att ge alla ett tak över huvudet och då måste vi ta fram alternativ för boende så vi har tittat på andra lösningar så skyddsrum är ett av dem. Men det kommer ju långt ner på listan om det skulle bli aktuellt, säger Anders Danielsson.

Måste förändra mottagandet

– Hösten 2012 tog våra egna boenden slut. Vi har nu närmare 300.000 tillfälliga boenden.

Migrationsverket menar också i sin rapport att det svenska asylmottagandet kommer att se annorlunda ut för att klara det stora tryck på mottagningssytemet just nu.

– Vi talar egentligen om ord som mobilisering i samhället. Vi kommer att förenkla registreringarna vilket innebär att prövningarna kommer att ta längre tid. Eftersom det är så stort tryck så kommer vi lägga mycket energi på alla som kommer, vilken identitet de har och deras grundläggande uppgifter, säger Anders Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet