De svenska soldaterna i Nordic Battle Group utgör kärnan i stridsstyrkan. Styrkan ska rycka ut med kort varsel, på EU eller FN-mandat. Uppgiften kan vara att frita gisslan eller stoppa inbördeskrig. Nu ska även två jämställdhetsrådgivare ingå. En placeras i det operativa högkvarteret i London och en på fältnivån, berättar Karl Engelbrektson, Nordic Battle Group, för Aktuellt. Uppgiften är att bidra till att skapa ett effektivt förband.
-Det innebär att de ska hjälpa mig att skapa ett internt samarbetsklimat som tar hänsyn till båda könens perspektiv på lösningar och de ska hjälpa mig att skapa ett effektivt genomförande av våra missioner genom att t.ex. bygga kontakter med den kvinnliga delen av befolkningen i ett insatsområde, säger Engelbrektson.
Mörk baksida
Satsningen på jämställdhet har en mörk baksida. Där det finns fredsbevarande soldater finns prostitution, ensamstående mammor med sk FN-barn (barn vars pappor åkt hem). En annan erfarenhet kring krigshärdar visar att fredsoperationerna blir mer effektiva när
kvinnor får komma till tals i en konflikt.
-Om kvinnor regelbundet har gått till sitt jobb en viss väg och vågar inte gå där längre för att de blir överfallna och våldtagna eller om man angriper dem på deras arbetsplatser eller i flyktingläger är det självklart en uppgift som kan ha ett militärt bidrag när man ska lösa det, säger säger Engelbrektson till Aktuellt och fortsätter:
-Helt enkelt vart ska jag gruppera mina styrkor och vilka områden ska jag patrullera och vilka kvinnor ska jag ta kontakt med för att få rätt information för att lösa mina uppgifter,
Gav resultat
I höstas skickade Sverige en jämställdhetsrådgivare på försök åt EU:s militärledning i Kongo-Kinshasa. Det gav resultat.
-Med de regler som satte upp att inte utnyttja lokala kvinnor för att ta ett exempel som var i fokus. Inte minst med tanke på den erfarenhet som FN:s mission i Kongo haft. Där har man skickat hem 200 personer för att de inte har följt de regler som gällt om att utnyttja lokala kvinnor sexuellt, säger Charlotte Isaksson, Försvarets jämställdhetsexpert, och konstaterar:
-Så är det en jätteviktig del för oss att säkerställa att i vår operation kommer inte det här att ske.
Den 1 januari 2008 är det tänkt att förbandet ska vara redo att rycka ut. Sverige har ledningsansvaret tillsammans med Storbritannien. Manöverbataljonen består av cirka 1.100 svenska soldater.
Ur Sofia Ribbings reportage i Aktuellt 18.00