I oktober förra året började de nya 20-, 50-, 200- och 1.000-kronorssedlarna att komma ut i samhället. Samtidigt började Riksbanken att samla in de gamla.
I mars i år fattades det 74 miljoner sedlar till ett värde av 4,3 miljarder kronor. Det handlar om sedlar med bilder på Selma Lagerlöf. Jenny Lind och Gustav Vasa.
Men trots Riksbankens kampanj ”Efterlysta!” som har körts i bland annat massmedia, fattas det fortfarande mycket pengar.
Kan sättas in på konto till och med augusti
Har man många sedlar ska man försöka göra sig av med dem så fort som möjligt. Anser man sig inte kunna köpa upp dem på tio dagar kan man i stället sätta in dem på sitt bankkonto. Något man kan göra fram till sista augusti.
Skulle man inte hinna med det heller så är det inte helt kört ändå.
– Efter 31 augusti kan man skicka in sina gamla sedlar till Riksbanken och få de utväxlade mot nya för hundra kronor per ärende, säger Susanne Meyer Söderlind.
Ytterligare nya sedlar och mynt
Men därmed är inte allt över. I oktober i år kommer Riksbanken att börja introducera de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya 1-, 2-och 5-kronorsmynten. Mynt och sedlar som blir ogiltiga den sista juni nästa år.
Enligt en undersökning som Riksbanken gjorde förra året finns det i varje hushåll mynt för 779 kronor i snitt.
Om man har samlat på sig många mynt kan det vara bra att redan nu börja göra sig av med dem och inte vänta till sista ögonblicket nästa sommar. Då kan det vara svårt för butiker och banker att ta emot mynten.
Bli påmind via sms
Vill man bli påmind om viktiga datum och inte missa nästa års deadline kan man ladda ner appen ”Kolla pengarna”. Annars kan man bli påmind via sms om man själv sms:ar ”riksbanken start” till 71120 .
OGILTIGA SEDLAR
Sedlar som blir ogiltiga i handeln efter 30 juni:
20-kronorssedeln med Selma Lagerlöf, introducerad 1997.
50-kronorssedeln med Jenny Lind, introducerad 2006.
1000-kronorssedeln med Gustav Vasa, introducerad 2006.
De gamla 50- och 1000-lapparna är båda något högre än motsvarande nya sedlar.
Sedlar som blivit ogiltiga tas emot av bankkontor till och med 31 augusti.
Efter det måste den som vill växla in gamla sedlar vända sig till Riksbanken, som tar en avgift på 100 kronor för varje tillfälle.
Nästa års utbyte
Dagens enkronor, tvåkronor, femkronor, 100-lappar och 500-lappar blir alla ogiltiga som betalningsmedel efter den 30 juni 2017.
I samtliga fall ersätts de av nya mynt eller sedlar som introduceras i oktober.
Efter den sista giltighetsdagen kan man gå till en bank med mynt fram till den 31 augusti 2017, och med sedlar till och med den 30 juni 2018. Därefter kan sedlar, men inte mynt, skickas till Riksbanken.
Källa: Riksbanken