Sveriges nya sedlar Visa alla (7)
Visa alla (7)

Här är Sveriges nya sedlar

Publicerad

I dag visade Riksbanken upp Sveriges nya sedlar och mynt. Kända svenska kulturpersonligheter pryder sedlarna, som kommer i höst. Först nästa sommar slutar de gamla gälla.

Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. De har ett helt nytt utseende och det blir en ny valör: en 200-kronorssedel. Senast Sverige fick en ny sedelserie var för 30 år sedan. Dessutom kommer en 2-krona att ges ut igen, för första gången sedan 1971. Alla sedlar och mynt utom 10-kronan ska successivt bytas ut.

Över 300 miljoner sedlar och ungefär två miljarder mynt ska bytas ut.

Kostar riksbanken 150 miljoner

Bytet av kontanter beräknas kosta Riksbanken omkring 150 miljoner kronor. De gamla sedlarna bränns, mynten som tas ur cirkulation säljs som skrot och metallen återvinns. Sammanlagt väger dagens mynt omkring 15.000 ton.

”Ett mångårigt förberedelsearbete går mot sitt slut. I dag är vi glada att kunna visa upp de nya sedlarna och mynten som ger Sverige säkra och effektiva kontanter för många år framåt. Sedlarna tar oss med på en spännande kulturresa från Birgit Nilsson och Öresundsbron i söder till Dag Hammarsköld och Treriksröset i norr”, säger Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

Mindre sedlar

De nya sedlarna är mindre än de nuvarande och har helt nya motiv. På framsidan finns några av Sveriges mest framträdande kulturpersonligheter under 1900-talet. Sedlarna har nya säkerhetsdetaljer som ska ge ett bättre skydd mot förfalskningar.

De nya mynten blir mindre och väger hälften av de nuvarande. Mynten har kung Carl XVI Gustav som motiv. 10-kronan behålls oförändrad.

Fyra av de nya sedlarna kommer i oktober i år, och de resterande två samt mynten i oktober 2016.

Fakta: Tidplan nya sedlar och mynt

Visa

I oktober 2015 kommer de nya 20-, 50- 200- och 1000-kronorssedlarna.

Från och med den 1 juli 2016 blir de gamla 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna ogiltiga.

I oktober 2016 kommer de nya 100- och 500-kronorssedlarna och de nya 1-, 2- och 5-kronorsmynten.

Från och med 1 juli 2017 blir de gamla 100- och 500-kronorssedlarna och 1-, 2- och 5-kronorsmynten ogiltiga.

Källa: Riksbanken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer