Allra sämst har det gått för kärnkraftverket i Oskarshamn, visar SVT:s granskning. Foto: TT/Mikael Fritzon

Miljardförlust för Oskarshamns kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftverket i Oskarshamn har blivit en ekonomisk mardröm för sina ägare. Bara de två senaste åren ligger förlusterna på över 2,5 miljarder kronor, visar SVT:s granskning. Enligt energiexperter riskerar nu minst en kärnkraftsanläggning i Sverige att stängas på grund av dålig lönsamhet.

För bara några år sedan var kärnkraftverken en guldgruva för sina ägare, men sen dess har det gått utför. Och allra sämst har det gått för kärnkraftverket i Oskarshamn, visar SVT:s granskning.

I boksluten för år 2012 och 2013 går det att få fram hur mycket el de tre reaktorerna i Oskarshamn har producerat. Det visar sig att ägarna, eljättarna Eon och Fortum, har tvingats ta stora förluster då produktionskostnaderna i kärnkraftverket är mycket större än vad marknadspriset är.

Stora förluster

År 2012 handlar det om en förlust på 1.488.000.000 kronor, och för år 2013 1.530.000.000 kronor. Totalt blir det en förlust på över 2,5 miljarder kronor. Även i år och nästa år väntas minus och den stora frågan är förstås hur länge ägarna klarar eller vill ta de stora förlusterna.

– Det är svårt att säga. Hade intäkterna för energibolagen varit högre hade de haft en annan uthållighet och klarat problem som löper under några år. Men bolagen blir mer och mer ansträngda så vi får se hur länge de kan fortsätta, säger energiexperten Jonas Almquist som är styrelseledamot i energimäklarföretaget Bergen Energi.

”Förvånad om alla klarar av det”

Ledningen för Eon, huvudägare till kärnkraftverket i Oskarshamn, är bekymrad för framtiden.

– I rådande marknadsläge med låga elpriser och hög beskattning är det klart att det för närvarande är bekymmersamt, säger Ingemar Engkvist, vd för Eon kärnkraft.

Dessutom kommer ägarna till kärnkraftverken snart att tvingas investera miljardbelopp för att öka säkerheten i sina anläggningar – något som kommer att bli dyrt.

– Jag skulle bli förvånad om alla klarar av det, säger energiexperten Jonas Almquist. Jag tror att en, två eller möjligen tre reaktorer inte kommer att klara de investeringar som kommer att krävas.

Reaktor i riskzonen

På frågan om vilken av reaktorerna i Oskarshamn som ligger närmast till att stängas om de låga elpriserna håller i sig svarar E.ONs kärnkrafts vd Ingemar Engkvist:

– Självklart är det så att den minsta reaktorn har svårast att bära ett högt kostnadsläge. Oskarhamn 1 är den reaktor som kommer att bli föremål för diskussioner.

Inför valet drev Miljöpartiet kravet att två kärnkraftsreaktorer skulle stängas under kommande mandatperiod. Det kan få konsekvenser.

– För kärnkraftsbolagen kan det vara en fördel att bli tvingade att stänga ned kärnkraften. För då kan de kräva en ersättning för uteblivna intäkter. Så det skulle kunna vara en bra affär för dem, säger energiexperten Jonas Almquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer