Miljöbilsbonusen redan slut

Publicerad

Försäljningen av elbilar har slagit nya rekord och efter bara ett par veckor in på det nya året har pengarna för miljöbilsbonusen redan tagit slut. Det betyder att det är oklart om de som köper elbil nu kommer att få bonus.

Den som har köpt en el- eller hybridbil de senaste veckorna kan inte vara säker på att få miljöbonusen som är på upp till 70.000 kronor. Det visar en bedömning från sajten Tjänstebilsfakta.

Och Transportstyrelsens siffror från den 10 januari visar att regeringen har avsatt 3,5 miljarder för det här året, men det fanns en kö av ansökningar för drygt 3,7 miljarder. Det fattas alltså redan minst 200 miljoner kronor. Och i sommar är pengarna slut.

– Om inte anslaget har ändrats till dess kommer inga mer pengar att kunna betalas ut för 2022, säger Mats Einarsson på Transportsstyrelsen.

Men klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) säger att regeringen ska tillföra mer pengar.

– Det är upp till oss som regering att se till att vi kan täcka upp för det löften vi har gett. Vi lägger ju till mer pengar inom ett antal olika områden, och är det så att det gäller även bonus-malus så får regeringen komma tillbaka till de utökade behoven, säger hon.

Många elbilar får bonus

Det är rekordförsäljningen av laddbara bilar under det senaste halvåret som gjort att pengarna tagit slut. Bonusen betalas nämligen ut med ett halvårs fördröjning. Och försäljningen fortsätter att öka, under december månad var 60 procent laddbara av de bilar som såldes.

Fortsätter det i samma takt uppskattar Tranportstyrelsen att det kommer det att behövas ytterligare minst 4 miljarder kronor det första halvåret för att alla miljöbilsköpare ska få ut nån bonus.

– Ja, vi ska göra en prognos, men den siffran är inte orimlig, säger Mats Einarsson.

Kan bli utan

Om det tidigare har fattats pengar i systemet så har det gjorts tillskott, men med försening som följd. Men om regeringen kan öka anslaget i vårbudgeten är oklart eftersom den nu styr med en budget från M, KD och SD. Och vems politik som gäller efter valet i höst återstår att se. Så om det blir bonus för den som köper elbil i vår är just nu oklart.

Om försäljningen fortsätter handlar det om åtta miljarder till under året, är ni beredda att lägga det?

– Nja, vi får komma tillbaks till det här, jag kan ju inte sitta och lova en massa pengar framåt, säger Annika Strandhäll (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.