Foto: TT

Miljöministern målade med giftig färg – ber nu om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad
Sveriges nytillträdda klimat- och miljöminister Åsa Romson har använt en förbjuden giftfärg för att bottenmåla sin husbåt, rapporterar Expressen. Nu ber hon om ursäkt.

På ministerns egna bilder visas hur hon 2011 målade botten på sin båt med den kopparbaserade färgen Sigma Antifouling. Expressen har konfronterat ministern som säger att färgen kommer från en känd leverantör.

– Jag hade uppfattningen att den färg vi har målat med är den bästa möjliga utifrån miljö- och funktionskrav. Det har nu kommit uppgifter om att detta kan vara felaktigt. Om det är så är jag ledsen för det och ber om ursäkt. Jag kommer självklart alltid att välja det mest miljövänliga alternativet, skriver Åsa Romson i ett uttalande till SVT.

Färgen förbjuden sedan 2011

Enligt Kemikalieinspektionen var färgen som Åsa Romson använde på sin båt förbjuden redan 2011.

Miljöpartiet skriver på sin sajt att ”alla båtbottenfärger innehåller gifter i olika grad och numera finns det goda metoder att klara sommaren utan bottenfärger, genom att tvätta båten regelbundet i särskilda båtbottentvättar.”

Erkänner att hon släpper ut gråvatten

Miljöministern medger också att hon släpper ut diskvatten, badvatten och tvättvatten, så kallat gråvatten, direkt i havet. Det är något som Brita Sundelin, docent i miljövetenskap vid Stockholms universitet kritiserar.

– Släpper man ut diskmedel och annat gråvatten så spär man på övergödningen. 50 procent av botten i Östersjön har syrebrist och till slut dör havsbotten. Jag är för ett förbud av både kopparbaserade färger och utsläpp av gråvatten, säger hon till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer