Nu ska vi få möta uppfinnaren som gör succé på youtube. Simone Giertz bygger roliga robotar som ingen egentligen har saknat. Foto: SVT

Miljoner har sett svenska Simone Giertz uppfinningar

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att komma ur sängen på morgonen när väckarklockan ringer?
Vad sägs om en robotarm som daskar dig i ansiktet? Funkar, garanterat.

Miljoner människor har sett den daskande väckarklockan, frukostmedhjälparen, läppstiftsroboten, roboten som ”hjälper en att gräla på internet” (ett plasthuvud som dunkar på och rullar över tangentbordet).

Kanske en robotarm som häller upp flingor och mjölk åt dig till frukost? Fast hälften hamnar vid sidan av skålen...

Ett exempel på uppfinningar som ingen egentligen frågat efter, men som Simone Giertz ändå tillverkat och visar upp på sin nu väldigt populära Youtube-kanal.

Några av grejerna står på bordet i Simone Giertz kombinerade kontor och verkstad i Stockholm.

Ärligt talat: De verkar lite onödiga, maskinerna?

– Onödiga vet jag inte. Det finns mycket onödiga prylar som folk köper. Värdelösa kanske, haha. Det jag håller på med är ett slags robotkomedi för att underhålla och inspirera människor.

Inspirerad av Uppfinnar-Jocke

Hon beskriver en uppväxt med föräldrar som inte är ingenjörer. Mamma är väldigt finurlig och fiffig, och lite inspiration från Uppfinnar-Jocke på vägen. Jodå, den tecknade filmen med Kalle Anka, Musse och Långben på husvagnssemester har också funnits där.

– Alarmklockan är inspirerad av den som slår Kalle Anka på fötterna. Fast jag ville ha en som slog lite hårdare, haha.

– Jag har alltid tyckt om att bygga och klura på hur saker fungerar. Inte förrän jag såg en föreläsning om hårdvara tänkte jag att ”det här kan jag också göra”.

Skrev kod

Så hon började programmera och skriva kod för hemsidor och då kom det en massa idéer som krävde hårdvara för att styra motorer över internet. Och det ledde till att hon började lära sig om elektronik.

Många gånger kan robotar tyckas vara ett hot. Något som stjäl våra arbeten t ex.

– Jag tänker att om man är orolig eller rädd är bästa sättet att hantera detta att lära sig. Men jag började för att det är kul. Jag gillar att underhålla och att bygga saker. Här kan jag förena de två sakerna, säger Simone.

Robotarna byggs alltså inte för att säljas utan för att visas upp på webb-tv. För att underhålla tittarna.

– Måste man alltid ha en anledning? Sitta och titta på facebook kan man göra länge utan att behöva motivera varför. Jag tycker inte det är logiskt. Jag tycker det är värdefullt att skapa något, oavsett vad.

En del tycker förstås att hon är lite knäpp.

– Jag är helt ok med att vara det. Hellre knäpp än tråkig. Verkligen.

Miljoner klick på hennes Youtube-filmer betyder klirr i kassan.

– Jag går runt på det jag gör nu ekonomiskt. Nu är jag uppfinnare av dåliga robotar på heltid. Och det är mycket i görningen. Nästa år flyttar jag till San Francisco för att jobba med webb-tv tillsammans med en av mina tv-favoriter. Mer än så säger jag inte nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer