Miljonsatsning på giftfria leksaker

Uppdaterad
Publicerad

Leksaker som innehåller giftiga kemikalier ska bort från butikshyllorna. Regeringen satsar 100 miljoner kronor för att uppnå målet om en giftfri miljö. Fokus ligger på leksaker.

Kemikalieinspektionen polisanmäler nu nio importföretag för brott mot EU:s lagregler. Av 79 undersökta leksaker innehöll 17 över 0,1 procent bly, gränsvärdet i det EU-direktiv som reglerar innehållet i elprodukter och elektronik.¨

Blyet fanns främst i lödning till kretskort, i kablar och liknande inuti leksakerna. Halterna bedöms inte innebära någon direkt hälsofara.

Förbjudna kemikalier

Dagligen utsätts barn och vuxna för en cocktail av kemikalier, en del av dem är hormonstörande ämnen som kan skada människans fortplantning, påverka ofödda barn och barnens utveckling. Det sker trots att många av kemikalierna är förbjudna.

I en ”Handlingsplan för en giftfri vardag”, som Kemikalieinspektionen tagit fram på uppdrag av regeringen, ligger ett stort fokus på att leksaker ska bli giftfria.

Ökad tillsyn

Bland annat ska tillsynen av olika varor, genom kontroll och kemiska analyser, öka.

Andra områden där lagstiftning, kontroll och tillsyn måste bli bättre är kosmetika, byggvaror, bekämningsmedel, elektronik, kläder och andra textilier. För att tillverka en t-shirt används cirka tre kilo kemikalier; det handlar om allt från bekämningsmedel vid odlingen till giftiga färgämnen och mjukgörare.

Hur processen går till är för konsumenter näst intill omöjligt att kontrollera. Det vill nu miljödepartementet ändra på genom hårade lagstiftning och genom att ställa hårdare krav på tillverkare och de företag som säljer varorna.

Carlgren: Jag är orolig

-Jag är orolig, och jag vet också att många föräldrar är oroliga för sina barn, säger Andreas Carlgren.

Han vill se ökade kontroller av leksaker och elektronikprodukter.

I början av maj bjuder han in olika branscher till regeringskansliet för att diskutera vilket ansvar företagen själva tar för att byta ut farliga ämnen i sina produkter.

Karin Axelsdotter Olsson

karin.axelsdotter-olsson@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.