Efter 25 års nära samarbete med Alliansen finns det inte längre förutsättningar för Miljöpartiet att fortsätta samarbeta i majoritet i Region Halland. Foto: SVT

Miljöpartiet i opposition i Region Halland

Uppdaterad
Publicerad

Efter 25 års nära samarbete med Alliansen finns det inte längre förutsättningar för Miljöpartiet att fortsätta samarbeta i majoritet i Region Halland under kommande mandatperiod, det framkommer efter ett möte med Alliansen.

– Jag beklagar att vi inte längre är med i majoriteten. En hållbar Region Halland hade behövt ha med ett miljöparti i ledningen. Vi kommer att fortsätta jobba med de gröna frågorna och stärka psykiatrin, kollektivtrafiken samt jobba med kulturfrågor, säger Svein Henriksen, ledamot i regionfullmäktige.

I 25 år har Miljöpartiet haft ett nära samarbete med Alliansen, men nu väljer Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att styra i Region Halland utan Miljöpartiet. Detta efter att partierna i valet fått en egen knapp majoritet på 36 av 71 mandat – en majoritet baserad på endast ett mandat.

– Alliansen har tidigare haft egen majoritet, men vi har varit en del av majoriteten och styrt tillsammans i en femklöver, säger Svein Henriksen.

Hur kommer det märkas att Miljöpartiet inte är med och styr i regionen?

– Det är klart att det är annorlunda att vara i opposition. Vi kommer att göra vårt arbete i regionfullmäktige och påverka politiken i grön riktning. Jag tror att både väljarna och Alliansen kommer att sakna oss. Vi beklagar att vi inte är en del av majoriteten, säger Svein Henriksen.

Hur kommer ni att verka som oppositionsparti?

– Vi kommer att fortsätta kämpa med klimat- och miljöfrågor. Vi är lite oroliga för hur majoriteten ska hantera klimatfrågorna. Det behövs alltid ett miljöparti i ledningen i Region Halland, säger Svein Henriksen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.