Nytillträdda språkröret Per Bolund håller pressträff i Almedalen. Foto: SVT Forum

Miljöpartiet vill se 100 procent förnybart bränsle till 2030

Uppdaterad
Publicerad

Fokus låg på skiftet till förnybara drivmedel när Miljöpartiets nytillträdde språkrör Per Bolund höll presskonferens under Almedalsveckan i Visby. Partiets vill nu se en handlingsplan för att fasa ut fossila bränslen helt – helst till 2030.

– Målsättningen är 100 procent förnybart bränsle i tanken.

Redan i dag finns beslut om hur mycket förnyelsebart som ska blandas in i bränslen och Per Bolund säger att MP är överens med de övriga partierna bakom januariavtalet – Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna – om att sätta ett årtal då fossila bränslen ska vara utfasade. En utredning ska se över hur det ska gå till.

Fossilfritt bränsle 2030

MP vill dock öka de redan beslutade kvoterna efter 2020 och partiet har redan ett årtal för fossildöden i åtanke: 2030.

Almedalen 2019

– Vårt förslag är att vi ska anta en handlingsplan för att möjliggöra att all diesel och bensin som säljs på svenska mackar ska bli 100 procent förnybar och vi vill ha en snabb takt för att genomföra det, sa Bolund.

– Nya regler ska sättas upp för diesel i bränslebytet där vi höjer inblandningen linjärt från 2020 upp till 100 procent år 2030, det vill säga enbart förnybara drivmedel till dieselbilarna år 2030. 

Gäller drivmedel på svenska mackar

De vill även ta ett stort grepp vad gäller bensin, där partiet vill ta fram en plan för hur man ska göra det så maximalt tekniskt möjligt att inblanda så hög andel drivmedel som möjligt till 2030.

Satsningen gäller inte de drivmedel som tankats utanför Sverige.

– Det här är ett förslag riktat mot de drivmedel som säljs på de svenska mackarna.

”Kommer inte produceras i Stockholm”

Samtidigt som bränslebytet var presskonferensens fokus talade Per Bolund också om de arbetsmöjligheter den nya drivmedelsindustrin kan ge i landet.

– Framtidens bränslen kommer inte produceras i Stockholm, utan i skogen och på åkern i hela vårt land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2019

Mer i ämnet