Arman Teimouri (L): Regeringen vill avskaffa kommunernas rätt att säga nej

Uppdaterad
Publicerad

Över 1200 vindkraftverk har stoppats av det kommunala vetot de senaste åren.

Arman Teimouri, energipolitisk talesperson för Liberalerna, menar att regeringen i sin utredning vill minska på kommuners rätt att säga nej till byggen av vindkraftverk.

– Det står väldigt tydligt att det lokala inflytandet ska finnas kvar, säger Lorentz Tovatt, Miljöpartiets energipolitiske talesperson, när de debatterade i Aktuellt.

På många håll råder det en konflikt mellan kommuner och dess invånare och regeringens planer på utbyggnader av vindkraft. Mellan 2014-2020 har mer än var femte planerat vindkraftverk inte blivit av, vilket har försvårat målet om att ha en helt förnybar elproduktion i Sverige 2040.

Förra året tillsattes en utredning för att etableringen av vindkraftverk, enligt regeringen, ska bli mer förutsägbar och mer effektiv än i dag.

– Vad regeringen vill är att avskaffa kommunernas rätt att säga nej, och det kommer vi aldrig acceptera. Tittar man på utredningens förslag så vill man ta bort det kommunala vetot och införa ett så kallat lokaliseringsbesked, som innebär att det kommer vara svårt att backa från ett beslut om kommunerna i en översiktsplan sagt att det skulle vara möjligt att bygga en vindkraftspark på ett visst ställe, säger Arman Teimouri.

”Alla parter ska ha rätt att överklaga”

Lorentz Tovatt håller inte med.

– Jag vet inte om Arman har läst utredningen. Det står väldigt tydligt att det lokala inflytandet ska finnas kvar, säger Lorentz Tovatt, som vill att fler ska få möjlighet att överklaga ett beslut i framtiden.

– I dag får inte en privatperson överklaga om en vindkraftpark planeras i närheten, vi tycker att det är orimligt. Alla parter ska ha rätt att överklaga, även näringsidkare när kommuner säger nej på godtyckliga grunder, säger Lorentz Tovatt.

Arman Teimouri tror att regeringens utredning kan få motsatt effekt och leda till att motståndet mot vindkraftverk i slutändan ökar.

– Man kan ju välja att göra en selektiv läsning. Lokaliseringsbeskeden innebär att kommuneras rätt att säga nej kommer tidigt i processen, säger Arman Teimouri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.