Foto: TT

Miljöpartiet lovar 10.000 studentlyor

Uppdaterad
Publicerad

Ett riktat stöd till små lägenheter ska kunna ge 10 000 nya studentbostäder. Detta hoppas Miljöpartiet som presenterar en sådan satsning i sin kommande vårbudget.

– Vi föreslår ett stöd på 2.600 kronor per kvadratmeter för den studentbostad som man bygger. Med tidigare jämförelser kan vi se att detta kan ge 10.000 nya lägenheter, och detta vore naturligtvis ett stort lyft för att lösa problemet, säger Per Bolund (MP), som är ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Beräkningen bygger på ett liknande stöd som man har gett nybyggnation av äldreboenden, och även om det inte går att veta exakt, så gör man bedömningen att det kommer att få en liknande effekt för nybyggnation av studentbostäder.

Alkoholskatt ska finansiera

I dag saknas så många som 20.000 studentbostäder i landet, enligt Studentbostadsföretagens beräkningar. Och det byggs få. 2012 blev det bara ett par hundra nya studentlägenheter i landet. Miljöpartiet satsar totalt ett par hundra miljoner kronor om året för att stimulera byggande av nya studentbostäder. Pengarna tar partiet framför allt från en höjning av alkohol- och tobaksskatten.

Så det blir alltså till att studera mer och supa mindre?

– Ja, skrattar Per Bolund, det låter som en bra kombination. Det tycker jag absolut!

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.