Riksdagsledamoten Stefan Nilsson anklagas för ovälkomna närmanden och gränsöverskridande beteende. Foto: TT/Miljöpartiet

Utpekad MP-politiker lämnar partiet efter anklagelser – blir politisk vilde

Publicerad

Riksdagsledamoten Stefan Nilsson som anklagats för ovälkomna närmanden och gränsöverskridande beteende lämnar nu Miljöpartiet. Men han kommer att sitta kvar som politisk vilde i riksdagen.

Riksdagsledamoten pekas ut för att ha gjort ovälkomna närmanden mot unga kvinnor, vilket Dagens Nyheter avslöjade på måndagen.

– Det finns ett antal vittnesmål av personer som känner olust i hans närvaro. Det finns uppgifter om gränsöverskridande beteende och också om en kränkning som ska ha ägt rum, säger partisekreterare Amanda Lind.

På tisdagen uppmanade Miljöpartiet Stefan Nilsson att lämna alla sina politiska uppdrag. Men Stefan Nilsson väljer att inte lämna sin plats i riksdagen, utan lämnar istället partiet.

”Jag har inte betett mig otillbörligt”

Stefan Nilsson skriver i ett sms till SVT Nyheter att han nekar till anklagelserna och bekräftar att han fortsätter som politisk vilde i riksdagen.

”Jag vill fortsätta att arbeta politiskt och jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val. Jag anser inte att jag har betett mig otillbörligt mot någon. Men jag kommer att ha fortsatt dialog med Miljöpartiet om den utredning som påbörjades förra veckan. Jag kommer nu att bli partilös i riksdagen.”

– Vi har inga ytterligare kommentarer till det, säger Amanda Lind.

”Vi har nolltolerans”

Partisekreteraren säger att uppgifterna nådde fram till ledningen först för en vecka sedan och därför har man inte agerat tidigare, trots uppgifter till DN om att mannens beteende varit känt sedan länge.

– Vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier i vår organisation. Vi kommer titta vidare på det, vad hade vi kunnat göra annorlunda och vad kan vi göra i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer