Terroristen kallar sig Abdul Samad Ibn Hajar, men är även känd som Michael Skråmo. Foto: TT/Faksimil

Miljöpartisten var vän med ökänd IS-terrorist på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

En medlem i Miljöpartiets ungdomsorganisation Grön Ungdom på en ort i Östergötland, tog själv kontakt med en IS-terrorist och sände en vänförfrågan på Facebook, men kände enligt egen utsago inte till att mannen var terrorist. – Jag stödjer inte IS överhuvudtaget, säger miljöpartisten.

Han menar att kontakten med IS-terroristen togs på grund av en rekommendation från en annan person.

– Jag vet inte från vem. Visste jag det skulle jag berätta det för dig. Jag vill inte förknippas med honom. Han är farlig. Jag stödjer inte IS överhuvudtaget. Jag visste inte om att han är med i IS förrän nu när du berättade vem han är. Jag tittade på hans Facebook och raderade min vänskap omedelbart, säger miljöpartisten till nt.

Reste till Syrien för att kriga

Terroristen kallar sig Abdul Samad Ibn Hajar, men är även känd som Michael Skråmo. Han deltog 2009 i SVT:s program ”Debatt”, som hade temat ”Hetsjakt på muslimer”, och reste under 2014 till Syrien med sin familj för att kriga för IS. Han har därefter varit mycket aktiv i sociala medier, och postat ett flertal bilder på sig själv med vapen och IS-flaggor, och har uppmanat fler att ansluta sig till det heliga kriget.

– Det är jättetragiskt att han är där nere med alla sina barn och att han är med i en terrororganisation, säger Belinda Olsson, som var programledare för Debatt, till GT.

”Inte okej att ha samröre med extremister”

Miljöpartiets ungdomsorganisation Grön Ungdom säger att man inte accepterar extremistkopplingar.

– Vi tycker inte att det är okej att ha samröre med extremister, men Grön Ungdom har inte ett system för att kontrollera vilka våra medlemmar känner, säger Carolina Bruseman, sammankallande för Grön Ungdom på riksnivå, till nt.

Bruseman säger också att alla medlemmar har ett ansvar att representera förbundets värderingar och politik.

Skandaler inom Miljöpartiet

Under våren upplevde Miljöpartiet en kris, efter att flera medlemmar visade sig ha haft samröre med extremister.

Till skandalerna hörde bland annat förre ministern Mehmet Kaplans kopplingar till högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna, en förtroendevald som inte ville ta kvinnor i hand och andra som på bild gjorde det så kallade rabiatecknet som uppges ha koppling till det Muslimska brödraskapet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer