Mindre matbutiker åker på dubbla smällar när inflationen äter upp den ökade omsättningen och lite till, samtidigt som kunderna tar sig till de större matbutiker för att jaga kampanjpriser. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Matbutikernas omsättning äts upp av inflationen – landsbygden drabbas hårdast

Uppdaterad
Publicerad

Vi handlar billigare och färre matvaror som konsekvens av högre priser. Livsmedelsföretagens omsättning minskar med inflationen inräknat och värst drabbas små matbutiker.

– Om inflationen fortsätter och kostnaderna går upp så ser jag en risk för nedläggningar på landsbygden, säger Karin Brynell, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Den totala omsättningen för livsmedelsföretagen 2022 steg med sex procent. Men både det och lite till åts upp av inflationen.

– Räknar vi bort inflationen blir det istället en minskad omsättning med ungefär 10 procent. I en lågmarginalsbransch betyder det väldigt mycket, säger Karin Brynell.

Förutom inköpspriser på mat har livsmedelsbutikerna, liksom alla andra, ökade kostnader för transport och el. Mest drabbar det de mindre butikerna som har minst marginaler.

– Vi ser att det är många små landsbygdsbutiker som verkligen har det bekymmersamt just nu, säger Karin Brynell.

Dubbla bakslag

Exakt hur illa det är för småbutikerna är svårt att säga. Men nu riskerar man ett ytterligare bakslag. Förutom mindre intäkter riskerar de dessutom att tappa fler kunder till större butiker när priserna ökar.

Har ni någon prognos över hur långt borta det är att butiker behöver stänga?

– Jag vet inte om vi är där än. Alla hoppas väl att de tecken vi nu ser på att inflationen ska avta mot våren ska hjälpa. Men det är tufft läge nu.

Tappar kunder till storbutiken fem mil bort

En av alla handlare som drabbas är Ida Collin i Norråker i de nordligaste delarna av Jämtlands län. Tillsammans med maken driver hon Norråkers Handel sedan 2005. Med en kundkrets på cirka 180 hushåll är marginalerna redan små.

– Det är första gången sedan vi öppnade som vi minskar i försäljning. Sedan december har den varit fem procent lägre varje månad utan att räkna in inflation, säger hon.

Trots att närmaste storbutik är fem mil bort märker de att fler kunder åker dit och handlar. Men utan butiken skulle byn tappa mer än bara en matbutik, menar Ida Collin.

– Vi är kafé, postombud, apoteksombud, spelombud, nummerupplysning och jour när någon kört fast med bilen. Som tur är har vi lite buffert och driftstödet är vi oerhört tacksamma för. Så vi klarar oss ett tag men inte hur länge som helst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.