Foto: TT

Infrastrukturministern håller möte om flygstörningar

Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) kallar till sig berörda myndigheter efter torsdagens flyg- och tågstörningar. Nu ska det utredas om det finns ett samband mellan de båda händelserna. I dag blev det klart att mötet kommer att hållas fredag den 27 maj.

Under torsdagen stoppades stora delar av flygtrafiken efter ett fel i datakommunikationsnätverket. Samtidigt inträffade ett tekniskt fel med SJ:s bokningssystem. Orsaken till felen utreds.

Infrastrukturministern kommer att kalla till sig berörda myndigheter för att få en bild av vad som har hänt. I första hand handlar det om Luftfartsverket och Transportstyrelsen, men även andra myndigheter och SJ kan bli aktuella.

Undersöker samband

Hon kan i dagsläget inte svara på om det finns någon koppling mellan problemen med tåg- och flygtrafiken.

– Det kan mycket väl vara så att de här händelserna har inträffat tidsmässigt samtidigt, men helt utan samband. Det är också en sådan sak som man måste titta på i uppföljningen av de här händelserna, säger Anna Johansson till SVT Nyheter.

Är inte systemet väldigt sårbart?

– Det är väldigt ovanligt att den här typen av fel uppstår. Innan vi vet vad som hänt är det svårt att säga om det beror på sårbarhet eller om det är någon typ av systemfel. Sedan får Luftfartsverket och eventuellt andra myndigheter vidta de åtgärder som behövs.

Förs det resonemang om det har ett samband med sabotagen på master?

– Det är helt omöjligt att svara på om det finns ett samband med andra händelser innan man vet vad som faktiskt har hänt, men det är klart att frågan ska belysas om man kan misstänka eller belägga om det finns ett samband med andra händelser.

SVT Nyheter har sökt inrikesminister Anders Ygeman (S) för en kommentar, men hans pressekreterare hänvisar till Anna Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Datahaveri stängde luftrum

Mer i ämnet