Flygstopp i luftrummet på flera platser i Sverige under torsdagen 19 maj. Foto: Johannes Kvist/SVT

Efter flygstoppet –Telia pekas ut

Publicerad

Enligt flygtrafikmyndigheten LFV är den preliminära orsaken till gårdagens flygstopp servicearbeten i Telias system, uppger Dagens Nyheter.

Det finns också nya uppgifter om att även räddningstjänstens kommunikationssystem delvis var ur funktion.

Nästa vecka håller infrastrukturminister Anna Johansson (S) ett krismöte med berörda myndigheter om flygledningshaveriet som drabbade stora delar av Sverige i går.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) har kallat till sig Luftfartsverket, Transportstyrelsen och Trafikverket för ett möte om flygledningshaveriet. Till mötet har också SJ, vars biljettsystem havererade samtidigt som flygen stoppades, kallats. I dag blev det klart att mötet kommer att hållas fredag den 27 maj.

– Syftet med mötet är att få en klarare bild av vad som hände och hur den situationen hanterades. Sedan kommer vi i nästa steg behöva göra en mer fördjupad analys av hur sårbarhetsberedskapen ser ut, säger Anna Johansson till TT.

Avvaktar mötet

Hon vill inte närmare kommentera flygledningshaveriet, utan vill först höra vad som kommer fram på mötet nästa vecka.

– Det är svårt att säga hur långtgående slutsatser man ska dra av den här händelsen. Det är ju alltid olyckligt och blir väldig besvärligt för människor att det uppstår så här stora störningar i flygtrafiken under så pass lång tid. Om det dessutom är ett allvarligt tecken på sårbarhet beror ju på vad som faktiskt har inträffat.

Luftrummet stängdes

Det var vid lunchtid i går som ett datorfel i flygledningen gjorde att svenskt luftrum stängdes under ett par timmar. Totalt ställdes 113 flygningar in under dagen, varav 85 från Stockholm. Luftfartsverket (LFV) ska nu utreda gårdagens haveri och vad det berodde på.

– Vi ska påbörja en utredning snarast, i dag eller nästa vecka. Det är svårt att säga hur lång tid utredningen tar. Det beror på hur komplext det är när man börjar rota i det, säger Per Fröberg, pressansvarig på LFV.

Inställt i dag

Även i dag är flera flyg inställda till följd av gårdagens haveri.

På Arlanda flygplats är åtta avgångar och elva ankomster inställda och på Bromma flygplats ställdes en avgång och en ankomst in.

– Det handlar om flygplan och personal som stod på fel plats eftersom de inte kom i väg i går. Vissa bolag fattade beslut redan i går om att ställa in i förebyggande syfte, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Förutom de inställda flygen är trafiken i dag i full drift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Datahaveri stängde luftrum

Mer i ämnet