Foto: TT

Tekniskt fel hos Telia låg bakom flygstoppet

Publicerad

Ett tekniskt fel hos Telia låg bakom torsdagens flygstopp. Servicearbeten i telekombolagets system kan ha orsakat datorfelen. Det meddelar LFV som ännu inte vill utesluta andra tänkbara anledningar. ”Vi måste gå till botten med orsaken”, säger Per Fröberg på myndigheten.

Det är den första hypotesen som LFV, eller Luftfartsverket, arbetar utifrån när det gäller anledningen till flygstoppet som varade cirka två timmar i går och stoppade flyg över svenska storflygplatser.

Enligt verket påverkades radiokommunikationen, telefoner och andra system vilket fick till följd att en ”nödavveckling” inleddes. Totalt ställdes 113 flygningar in, varav 85 från Stockholm.

”Första hypotes”

LFV uppger att ”preliminär orsak bedöms vara servicearbete i Telias system” men konstaterar också att ytterligare utredning behöver göras. Man vill inte utesluta andra tänkbara faktorer som kan ha orsakat stoppet.

– Jag kan i nuläget varken bekräfta eller dementera att det var Telias servicearbeten som låg bakom, det vi kommer att göra är att utreda och det här är en första hypotes, säger Per Fröberg som är pressansvarig på LFV, till SVT Nyheter.

Han kan i nuläget inte svara på när utredningen kommer att vara klar.

Det här ska vi göra skyndsamt, men vi måste gå till botten med orsaken och därmed kan jag inte säga när vi är klara.

Telia upptäckte fel

Telia meddelar i dag att man upptäckte ett fel i sin datatrafik till LFV i går.

– Under ett planerat arbete i går (torsdag) i vårt nät uppstod ett tekniskt fel på datatrafiken som påverkade Luftfartsverket, säger Irene Krohn, presschef på Telia, till TT.

– Så snart vi upptäckte felet vidtog vi åtgärder för att få i gång trafiken så snabbt det bara gick. Tillsammans med Luftfartsverket håller vi på och analyserar orsaken till vad det var som hände och varför, och hur det inte ska kunna hända igen.

Felet drabbade bara datakommunikationen till LFV.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det här och är jätteledsna över de problem som det har orsakat. Därför är det här något som vi verkligen måste gå till botten med, säger Irene Krohn.

Trafiken i full gång igen

Flygtrafiken rullar sedan lunchtid som vanligt igen, efter några kvardröjande förseningar i morse, uppger Fröberg. De förseningarna gällde plan som stod på fel plats efter att inte ha kommit iväg i går.

Det var vid 11-tiden på torsdagen som ett datorfel i flygledningen upptäcktes. Felet gjorde att man saknade kommunikation och radardata och som en säkerhetsåtgärd stängdes stora delar av svenskt luftrum av. Inga plan fick lyfta men de plan som redan befann sig uppe i luften när felet inträffade togs ned manuellt.

De inställda flygen och förseningarna ledde till att många passagerare samlades på till exempel Arlanda, och situationen var stundtals kaotisk. Efter ett par timmar kunde trafiken börja återupptas successivt.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) har kallat till ett möte med berörda myndigheter fredag den 27 maj. Det handlar i första hand om Luftfartsverket och Transportstyrelsen, men även SJ som samtidigt fick tekniskt fel på sitt bokningssystem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Datahaveri stängde luftrum

Mer i ämnet