Justitie-och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Minister: Inte möjligt skrota lagen

Publicerad

Ebo-lagen kommer att finnas kvar under hela mandatperioden. Det slår justitie-och migrationsminister Morgan Johansson (S) nu fast.

Skälet är det stora flyktingmottagandet kommande år.

Under kommande fem år väntas 400.000 asylsökande söka skydd i Sverige. Enligt Morgan Johansson är det orsaken till att det är omöjligt att skrota rätten för flyktingar att bosätta sig var de vill. Att kunna flytta in hos släktingar eller vänner är helt nödvändigt i ett läge då det, enligt Migrationsverket, kommer att saknas 13.000 bostäder för flyktingar bara i år.

– Så länge vi har så pass många som söker asyl i Sverige och vi inte har byggt ut den statliga kapaciteten vad gäller boenden som vi avser att göra, är det svårt att avskaffa Ebo. Det skulle leda till ganska stora ökade kostnader, säger han.

Migrationsverket ska erbjuda alternativ

Han öppnar dock för att Ebo kommer att förändras för att komma till rätta med de sociala problem som ofta blir ett resultat av att många personer trängs i små lägenheter.

Bland annat tittar man på ett förslag från Södertälje om en ”vebo-lag” för ett värdigare eget boende där socialtjänsten ska kunna ställa krav på bättre boendeförhållanden. Om de inte uppfylls måste Migrationsverket erbjuda andra alternativ.

– Jag är intresserad av den modellen och vi kommer att kunna ge besked om det under våren. Frågan är mycket angelägen för oss, säger Morgan Johansson.

Han medger att ebo-lagen är en konfliktfråga mellan S och MP men tror att de kommer att komma överens.

– Jag är övertygad om att vi ser samma typ av problematik och sen handlar det om att hitta lösningar som vi båda känner oss bekväma med.

Sonderat med Alliansen

Morgan Johansson välkomnar att så många som 88 procent av kommunalråden vill lagstifta så att alla kommuner ska vara tvungna att ta emot flyktingar.

För några veckor sedan flaggade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som har ansvar för integrationsfrågorna i regeringen, för att man vill vidta åtgärder för att sprida mottagandet bättre över landet. Men hur det ska gå till är ännu högst oklart. En lösning är en lagstiftning som skulle tvinga alla kommuner att ha beredskap att ta emot flyktingar. Även här kan ett skarpt förslag komma inom kort.

Enligt Morgan Johansson har man sonderat med de borgerliga partierna för att undvika ett bakslag i riksdagen.

– Bollen ligger lite hos dem. Visa av erfarenheten vet vi att vi måste förankra våra förslag annars faller de, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.