Foto: TT

Ministern: Bra med besked om lokala tiggeriförbud

Publicerad

Regeringens mål om färre antal utsatta EU-medborgare har inte nåtts. Det trots en nationell samordnare i frågan och samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien.

– Det är inte enkla frågor och inte lätt att komma till rätta med. Vi jobbar på flera fronter, med internationella avtal men också med att ge polisen större befogenheter att avhysa personer och att ingripa när människor utnyttjas, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Det är lika många utsatta EU-medborgare i Sverige i dag som för tre år sedan, finns det anledning till politisk omprövning – till exempel ett nationellt tiggeriförbud?  

– Regeringen har inte något sådant förslag, men vi konstaterar att det nu finns domstolsbeslut på att kommunerna har möjlighet att införa lokala tiggeriförbud genom den lokala ordningsstadgan.

Vad tycker ni om det?

– Det är bra att lagstiftningen har klarlagts och att kommunerna vet vad som gäller, säger Mikael Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.