Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) svarar på den nya rapporten från Brå. Foto: Stina Stjernkvist/Anders Wiklund/Pontus Lundahl/TT

Justitieministern: Framställ inte invandrare som sämre

Uppdaterad
Publicerad

Flera partirepresentanter reagerar nu på Brå:s senaste brottstatistik. Justitieminister Morgan Johansson (S) ser en risk för att Brå:s siffror utnyttjas av rasister.

– Alla ska bedömas efter sina handlingar och inte sitt ursprung, säger han.

Brå-rapportens siffror om brottslighet bland inrikes- och utrikesfödda var ”ganska väntade”, enligt justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det är viktigt att man inte använder det här för att få det att framstå som att invandrare är en sämre sorts människor, säger han.

Johansson räknar med att rasistiska krafter kommer att vilja använda sig av statistiken.

– Ja, invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken, men de är också överrepresenterade i vårdyrkena, säger han till TT.

Johansson pekar på vad han anser bör vara den starkaste slutsatsen av rapporten.

– Vi måste se till att göra ännu mer när det gäller förebyggande insatser, när det gäller socialtjänst, skola och fritidsverksamhet för de grupper som varit marginaliserade, säger han.

”Viktigt att veta vad som händer”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni välkomnar Brå:s rapport.  

– Ju mer vi vet desto mer kan vi göra år det. Jag tycker att det är oerhört viktigt att vi nu ser att det är andra generationens invandrare som misstänks oftare för brott än andra. Många gånger vill man lägga det på invandrande. Det är också viktigt att veta vad det är som händer i våra förorter utsatta områden, med dessa barn och i dessa familjer som sedan kommer att misstänkas för den typen av grova brott, säger hon.

För att råda bot på situationen vill Liberalerna se både repressiva åtgärder i form av strängare straff och förebyggande arbete i bland annat skolorna.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att man har varnat för just den risk som man nu ser i rapporten.

– Riktigt stor invandring och riktigt dålig integration skapar utanförskapsområden och de göder kriminalitet. Jag tror att de flesta i Sverige visste att det var på det här sättet, nu är det bra att det kommer rapporter som understryker detta. Då måste man börja göra något åt det här också, stoppa kriminaliteten och förebygga ny kriminalitet. Jag tycker att det är bra att vi får kunskap om detta men nu måste vi också vidta politiska åtgärder som minskar problemen, säger han.

Även Moderaterna pekar på tuffa åtgärder mot dem som begår brott kombinerat med förebyggande åtgärder för att komma tillrätta med problematiken.

– Jag tror att det handlar mycket om riktigt hårda tag mot dem som begår riktigt allvarlig brottslighet och sedan satsa riktigt mycket på att förebygga i skolan och att socialtjänsten får hjälpa till där de kan men att se till så att kriminalvården tar hand om de grova brottslingarna, säger han.

”Vi hade rätt”

Sverigedemokraterna anser att Brå-rapporten visar att de haft rätt.

– Kriminaliteten i Sverige är i väldigt hög grad kopplad till en misslyckad invandringspolitik, säger SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen till TT.

Han har en annan förklaring än Johansson till varför svenskfödda med utrikesfödda föräldrar från vissa regioner, som Afrika, sticker ut.

– Jag tror att det har med kulturella skillnader att göra, säger Marttinen.

Han pekar särskilt på sexualbrott.

– Man har olika värderingar om kvinnans roll i samhället, säger Marttinen.

Menar du att rån och våldsbrott också har kulturella förklaringar?

– Det tror jag har att göra med att vi har ett segregerat samhälle där man upplever att svenska barn och ungdomar är lättare byten, säger Marttinen.

”Lås in fler”

Vad behöver göras?

– Vi behöver se till att vi låser in fler personer på betydligt längre tid. Det kan handla om en dubblerad fängelsepopulation under lång tid.

Marttinen efterlyser också en insikt om att invandring för med sig problem.

– Den insikten måste man ha som ansvarig regering för att kunna skapa ett tryggt samhälle.

Vänstern vill satsa på utsatta områden

SVT har frågat Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, vad hon anser att man bör fokusera på nu.

– Det behövs akuta insatser. Främst de socio-ekonomiska skillnaderna som måste bort. Klyftan mellan människor gör att vissa grupper hamnar i kriminalitet, och så kan vi inte ha det. Det här är ett svek som regeringar har struntat i att ta tag i. Vi måste satsa på utsatta områden och komma åt narkotikaförsäljningen och få bort vapen som cirkulerar.

Några politiska motståndare pekar på att invandringen är en avgörande faktor, vad säger du om det?

– Då blundar man för lösningarna som måste göras. Brå rapporten pekar på de socio-ekonomiska faktorerna. Det är där som det går att göra stora politiska skillnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.