Näringsminister Annie Lööf (C) Foto: SVT

Ministern: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Annie Lööf kritiserar hårt Tillväxtverkets representationsvanor och har inlett samtal med generaldirektören.

Vistelser på slott och herrgårdar. Middagar. Vin- och chokladprovningar. Spa, skidåkning och skärgårdsutflykter i ribbåt. Sedan januari 2010 har Tillväxtverket med 300 anställda spenderat 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation.

Bara den årliga medarbetardagen på Grand Hotel i Stockholm i maj gick lös på över en miljon, skriver Dagens Nyheter.

Tillväxtverket ifrågasätts

Till detta kommer ytterligare 9 miljoner för internutbildning och andra konferenser.

Av restaurangnotan för medarbetardagen på Grand Hotel framgår att bara middagen kostade 428.225 kronor, 1.476 kronor per person. Det är mer än dubbelt så mycket som verkets egna riktlinjer tillåter.

Samtal inledda

Näringsminister Annie Lööf anser att Tillväxtverkets vanor är helt oacceptabla.

-Jag tycker att det är uppseendeväckande och anmärkningsvärt. För mig är det helt oacceptabelt att man inte har följt sina interna riktlinjer. Jag har nu inlett ett samtal med generaldirektören och lagt ett tungt ansvar på styrelsen och ledningen, säger Lööf till SVT.

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet medger att vissa av kostnaderna inte är okej men försvarar andra:

-Grand Hotel var faktiskt det billigaste alternativet, säger hon till DN.

I fjol fick verket sex miljoner extra för att klara av att sköta verksamheten, men i år sade regeringen nej. Det innebär att verket måste spara 10 miljoner kronor.

Christina Lugnet säger till TT att verkets ekonomikontor ska faktagranska uppgifterna och att hon i framtiden ska kontrollera och godkänna alla arrangemang.

-Det finns aktiviteter som jag inte tycker följer den policy vi har i övrigt. Självklart har jag det yttersta ansvaret, säger Lugnet till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet