Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) kommenterar svinpesten i Fagersta. Foto: Henrik Montgomery / TT

Landsbygdsministern om svinpesten i Fagersta: ”Inga åtgärder man vidtar lättvindigt”

Uppdaterad
Publicerad

All form av aktivitet är nu förbjuden i skogarna runt Fagersta.

Vildsvin smittade med den afrikanska svinpesten har orsakat detta och de kraftiga åtgärderna är fullt rimliga menar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

-  Det här är ju inga åtgärder man vidtar lättvindigt. Det är en väldigt allvarlig situation som riskerar att påverka vår livsmedelsförsörjning kraftigt, säger ministern.

Ett område på 1 000 kvadratkilometer har fått restriktioner där det är förbjudet att exempelvis jaga, plocka svamp eller gå med hunden. Det påverkar möjligheten att röra sig fritt i skogen, men det påverkar också skogsägare, bönder, jägare och andra verksamheter i skogen.

Hittills har ett fall av den afrikanska svinpesten bekräftats och ytterligare sju misstänkta döda vildsvin har hittats.

Afrikanska svinpestutbrottet

– Det är jätteallvarligt. Det här är något som vi har varit rädda för att det skulle kunna komma till Sverige, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kan påverka livsmedelsförsörjningen

Svinpest är inte farligt för människor men är dödligt för grisar och vildsvin. Därför är nu den stora oron att smittan ska ta sig in tamgrisbesättningarna, vilket då skulle kunna påverka den svenska livsmedelsförsörjningen menar Kullgren.

– Då blir situationen väldigt, väldigt allvarlig, säger Kullgren.

Ministern säger att de myndigheter som har ansvar att hantera detta länge har vetat om att detta varit en risk då smittan tidigare påträffats i andra europeiska länder.

Enligt Kullgren har det funnits en beredskap för den här typen av utbrott och att myndigheterna i nuläget har vad krävs för att hantera problemet. Men att regeringen samtidigt är redo att bistå om ytterligare stöd efterfrågas.

”Det säkra före det osäkra”

Fallen som har påträffats har varit strax öster om Fagersta, men restriktionerna gäller hela vägen till Ramnäs drygt 30 kilometer bort. Kullgren menar att det är rimligt att införa restriktionerna i ett så pass stort område, trots den stora påverkan det får på både privatpersoner och företag.

– Jag tycker det är bra att man tar det säkra för det osäkra. Det är mycket, mycket lättare att skala ner än att skala upp, för då är det ju redan försent, säger han.

Fakta

Restriktioner i den svinpestsmittade zonen

• Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.

• Svamp- och bärplockning.

• Skogspromenader utanför anlagd väg.

• Bad på icke allmän badplats.

• Alla typer av skogsbruksåtgärder.

• Att släppa hundar lösa.

• Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.

• Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

• Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet