Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utbildningsminister Anna Ekström Foto: Erika Lager/SVT

Utbildningsminister Anna Ekström (S) riktar kritik mot miljardaffären i Engelska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström (S) riktar hård kritik mot de senaste skolaffären där Engelska skolan köps ut från börsen av en internationell kapitalplacerare.

– Det är en otrolig källa till frustration. Jag brinner för en skola som ska vara en gemensam utbildningsinstitution som bygger det demokratiska samhället – och inte en tjänst på en internationell kapitalmarknad, säger hon till SVT Nyheter.

SVT visade i går att förra huvudägaren, riskkapitalbolaget TA Associates, som i december sålde sina sista aktier har tjänat en miljard på Engelska skolan. Den nya ägaren Paradigm Capital styrs från Tyskland, men ägandet ligger i fonder i Luxemburg och lågskattedelstaten Delaware i USA.

– Hade någon på 90-talet hört att vi skulle få stora skolkoncerner med riskkapitalbolag som äger och att svenska skolpengar skulle gå till investeringar i skolor utomlands – det hade man knappast trott på, säger Anna Ekström.

Vill ha dubbelt så många skolor

Paradigm Capital vill bygga ut Engelska skolan från dagens 39 skolor, till dubbelt så många.

– För mig är det helt uppenbart att det skulle stärka orättvisan i svenska skolan, säger utbildningsministern. Vi har fått skolor som samlar barn med stark socioekonomisk bakgrund och som kostar mindre att undervisa. Och i andra skolor samlas barn med större stödbehov.

Grundaren: ”Får mig att vilja kräkas”

Grundaren Barbara Bergström har kvar knappt 14 procent av aktierna via en amerikansk stiftelse. Hon säger att anklagelser om att hennes skola ökar segregationen får henne att ”vilja kräkas”.

– Jag ser inte det här som anklagelser, utan som en beskrivning av den verklighet som vuxit fram i Sverige. Den beskrivningen gör forskare, stora internationella organisationer som OECD, lärarorganisationer och elever, säger Anna Ekström.

Stöttar förslag om minskad skolpeng

Utbildningsministern ställer sig bakom ett utredningsförslag om att minska skolpengen till friskolor, och att ändra kösystem så friskolor inte själva får sköta antagningen. Därmed ska till exempel fördelningen av nyanlända bli jämnare.

– Får vi mer rättvisa i skolpengen, och gemensam kö för hur man söker skolor, då kan vi få ett läge där också friskolor kan bidra till bättre likvärdighet. Det är min ambition, säger Anna Ekström.

Se en längre intervju med Anna Ekström (S) här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer