Utrikeshandelsminister Anna Hallberg är orolig för att exportförbudet ska leda till ett eskalerat handelskrig. Foto: TT/AP

Ministern om exportstoppet: Hotar pandemibekämpningen

Uppdaterad
Publicerad

Exportstoppet för Astra Zeneca riskerar att leda till ett eskalerat handelskrig – som i sin tur sätter käppar i hjulet för hela världens pandemibekämpning.

Det anser utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

EU:s exportstopp för Astra Zenecas vaccin kan ge en något ökad vaccintillgång i Sverige.

De negativa konsekvenserna är betydligt fler, anser utrikeshandelsministern Anna Hallberg.

– På längre sikt hotar det ju hela Sveriges, EU:s och världens pandemibekämpning. Fria varuflöden är helt avgörande för att tillverka vaccin, säger hon till SVT.

Är det inte rätt att införa exportstopp när Astra Zeneca inte följer sitt kontrakt?

– Naturligtvis ska inte EU vara förfördelade gentemot andra länder, men att eskalera ett handelskrig om vaccin tror vi skulle vara väldigt olyckligt.

”Eskalerar vaccinnationalism”

En upptrappad vaccinkonflikt kan i slutändan leda till att färre vaccindoser tillverkas, menar Hallberg, som ser med oro på utvecklingen.

– Jag tror att det är en uppenbar risk att man eskalerar någon form av vaccinnationalism. Det vill vi verkligen inte se just nu. Värsta scenariot är att det bli svårare att tillverka vaccin och då tar det längre tid att bekämpa pandemin.

”Varje form av handelshinder riskerar produktionen”

EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) förstår att man vidtar åtgärder för att få vaccinet på plats snabbt. Men hon tycker att åtgärden innebär väldigt stora risker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.