Foto: SVT/Johan Nilsson,TT

Ministern om migrationspolitiken: Måste finnas utrymme för medmänsklighet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna gick till val på ytterligare skärpt migrationspolitik. Men efter uppgörelsen med C, L och MP blir politiken nu i stället mer generös. Förutom att fler ska få rätt till anhöriginvandring vill partierna också ge ökade möjligheter till uppehållstillstånd på grund av ömmande skäl.- Det måste finnas utrymme för medmänsklighet, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT:s Agenda. 

I januariavtalet, alltså överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, kom partierna överens om att återinföra rätten för familjer att återförenas i Sverige. 

De nya reglerna skulle enligt Migrationsverkets preliminära bedömning betyda att antalet anhöriginvandrare som söker sig till Sverige skulle öka med 8 400 på tre år.

”Bra för integrationen”

I SVT:s Agenda säger migrationsminister Morgan Johansson att rätten till anhöriginvandring är bra för integrationen i Sverige. 

– Jag tycker att det är en väldigt bra humanitär åtgärd, det rör sig till 90 procent om kvinnor och barn som bott länge i flyktingläger som nu kan återförenas med sin pappa eller make i Sverige. 

Socialdemokraterna gick till val på en ytterligare skärpning av migrationspolitiken, nu gör ni tvärtom och gör den i stället mer generös, varför? 

– Det beror på i vilka avseenden man ser på det. Vi har ett kongressbeslut som säger två saker: Det ena är att vi inte ska ha lagstiftning som i alltför hög utsträckning avviker från andra EU-länders. Det andra vi sa var att just familjeförening är en åtgärd som bidrar till att öka integrationen.

Foto: SVT Design

Men ni gick till val på något annat?

– Man får se till vilken situation vi är i nu. Jag har varit med om att ta Sverige ur flyktingkrisen 2015 och 2016. Jag skulle aldrig medverka till att vi hamnar i en sådan kris igen. Men nu är vi i ett läge där vi har det lägsta asylmottagandet på 13 år i Sverige. 

I uppgörelsen finns inte bara generösare regler för anhöriginvandring. Partierna har också enats om att en parlamentarisk kommitté ska driva ”en ny humanitär skyddsgrund”. 

– För väldigt ömmande fall ska det finnas en möjlighet att i ökad utsträckning ge uppehållstillstånd. Det kan handla om fall där människor är väldigt sjuka, sköra eller väldigt utsatta till exempel. Det rör sig om en väldigt liten grupp och en väldigt liten del av den totala asylpolitiken. Det har funnits ett antal uppseendeväckande fall där man inte känner att det här har fungerat på ett bra sätt rent humanitärt. 

Det är en liberalisering jämfört med hur det ser ut i dag? 

– Det är i alla fall utökade möjligheter, att på humanitära grunder och för väldigt ömmande fall, kunna ge uppehållstillstånd på ett sätt som man kanske inte kan göra i dag. 

I en tid när det pratas mycket om hårdare krav så behövs en humanitär ansats, anser migrationsministern.

– Det måste finnas utrymme för medmänsklighet och humanitär ansats, också i den här tiden. Det tycker jag är viktigt.

Se hela intervjun i SVT:s Agenda i kväll 21:15 i SVT2 eller i SVT Play!

Fotnot

Migrationsverkets bedömning av hur antalet anhöriginvandrare kommer att förändras på grund av de nya reglerna baseras på att M-/KD-budgeten som röstades igenom i december ligger kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.