Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S)meddelade nytt beslut kring svensk minkhållning. Foto: TT

Minkbeskedet: Inga nya kullar tillåtna under 2021

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förbjuder minkfarmare att föda upp nya kullar under 2021, på grund av riskerna för mutation av coronaviruset hos minkarna.

– Vår minkindustri utgör fortsatt en riskfaktor att ta hänsyn till i kampen mot coronaviruset, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Svenska minkfarmare har fått behålla sina avelsdjur till skillnad från de danska som tvingats avliva samtliga minkar. Under onsdagen kom nya besked om vad som gäller för svensk minknäring framöver.

– Jordbruksverket har i dialog med SVA kommit fram till att inte tillåta uppfödning av nya kullar av mink under 2021, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson på en pressträff.

Flera fall av coronaviruset har upptäckts under hösten och vintern på svenska minkfarmar, dock inte något fall där man sett att viruset muterat.

Uppfödarna ska ersättas

Enligt Jordbruksverket har den svenska minkpopulationen hittills inte påverkat utvecklingen av covid-19 i landet. Men nu har man gjort en gemensam analys över vad ett ökat antal minkar skulle kunna innebära för risker och kommit fram till ett förbud mot nya kullar under 2021. Vilken ersättning som ska utgå till uppfödarna håller nu på att arbetas fram.

Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt får också i uppdrag av regeringen att granska svensk djurhållning för att minska risken för smitta från djur. De ska även föreslå ytterligare åtgärder för att minimera risken för smitta mellan människor och djur.

Se hela pressträffen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.