Anställda på pälsfarmen Danpels reagerar på nyheten om förbudet. Foto: Reuters

Minkavel förbjuds i Danmark under hela 2021

Publicerad

Danmark är världsledande inom minknäringen och landet exporterade förra året minkskinn till ett värde om 4,9 miljarder danska kronor, enligt Danmarks Radio. Nu väntas hela näringen i praktiken gå i graven.

Sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland besättningarna har det skett en massavlivning av djur och under måndagen röstade folketinget igenom ett lagförslag som förbjuder minkavel i landet under 2021.

Förslaget fick stöd av den socialdemokratiska regeringen och stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Det blå blocket med exempelvis Venstre och Dansk Folkeparti röstade dock nej till förslaget eftersom det ännu inte är klart hur de danska minkuppfödarna ska kompenseras ekonomiskt.

Överenskommelse ännu inte klar

– Vi står här tre dagar före jul och kan inte berätta hur minkuppfödarna ska kompenseras. Det är inte i sin ordning, sade Dansk Folkepartis René Christensen under debatten i folketinget.

Han riktade kritik mot S-regeringens beslut i början av november att det skulle ske en massavlivning av minkar i landet. 

– Har regeringen blivit sifferblind? Man har använt 20 miljarder på en eftermiddag, sade Christensen enligt danska TV2. 

Tidigare har det uppgetts att partierna ska förhandla om hur stor ekonomisk kompensation minkuppfödarna ska få, men någon sådan överenskommelse är ännu inte klar. Enligt Danmarks Radio kan notan landa på runt 20 miljarder danska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.